artikel

Chapeau Eurlings

bouwbreed

Chapeau Eurlings

Zodra een columnist complimenten gaat uitdelen moet je oppassen. Dan toch eerst het azijn. Tijdens het parlementair onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid maken oud-bewindslieden zich er met een Jantje van Leiden vanaf. Remkes schuift de politieke verantwoordelijkheid weg naar zijn staatssecretaris, terwijl hij alvast een shagje zit te rollen, omdat het gesprek wat hem betreft voorbij is.

Voor Ter Horst moeten Kamerleden eens ophouden met onzinnige amendementen vast te stellen waardoor de beleidsuitvoering alleen maar ingewikkelder wordt. En volgens Blok zijn we op de goede weg. Maar dan Camiel Eurlings. Die neemt zijn verantwoordelijkheid voor het gedoe rond tunnelveiligheid en heeft ook nog eens bedacht hoe het wel zou moeten.

Eurlings ziet het achteraf scherp. In zijn gesprek met de commissie noemt hij drie redenen voor de problematiek van de A73: “In de eerste plaats was er toen geen veiligheidsniveau vastgelegd voor tunnels. In de tweede plaats was er daardoor opdruk vanuit de regio. Men werd gestimuleerd om iedere keer meer veiligheidsmaatregelen te nemen. Alles wat men extra kon pakken, pakte men dus. In de derde plaats was men overoptimistisch over technieken waarvan nog niet bewezen was dat ze ook werkten”.

Eurlings blijkt goed voorbereid, want is consequent in zijn redenering. Bovendien maakt hij direct duidelijk dat het zo niet meer moet. “De problematiek is echt onderschat. De verantwoordelijkheden die bij de aannemer en bij de regio zijn gelegd, waren te groot, te complex. Er waren dus veel meer standaardisatie en duidelijke guidelines, ook vanuit de overheid, nodig om problemen in de toekomst te voorkomen”. En hij benadrukt nog een keer dat standaardisatie echt moet, omdat het anders mis blijft gaan: “Ik denk dat heel vaak de complexiteit van nieuwe technologie is onderschat”. Mooie analyse, fouten toegeven, geen gedraai en een oplossing.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix in Utrecht

Reageren? Dat kan via l.vulperhorst@aef.nl of op Twitter via @CobouwNL

Reageer op dit artikel