artikel

Blog: Tot mijn vijftiende was ik timmerman

bouwbreed Premium

Blog: Tot mijn vijftiende was ik timmerman

De arbeidsinspectie trok onlangs een ‘bouwvakker’ van 10 jaar van een bouwplaats in Eindhoven. Hij had een mortelslang vast. SCHAN-DA-LIG, riep iedereen. Vind ik ook. Al was ik niet verrast.

Tot mijn vijftiende was ik timmerman. Samen met vriendjes uit de buurt bouwde ik hutten met de voor pallets bedoelde plankjes die de plaatselijke houthandel over had. Flinke bouwwerken waren dat. Kastelen met grachten eromheen. Mijn talent werd al snel opgemerkt door mijn ouders. Als hij zeulen met zware spullen leuk vindt, weten wij ook nog wel een klusje, zullen ze gedacht hebben.

Zo belandde ik in het grondverzet. Grindverzet eigenlijk. De oprit – ‘dam’ op de Veluwe – van mijn ouderlijk huis is namelijk een grindpad. Eens in de zoveel maanden moet er een nieuwe grindlaag op. U raadt het al: Dat was een mooie taak voor de zoon des huisjes. Net als rijden op de zitmaaier, de tuin schoffelen en de sloot uitgraven. Iedere zaterdagmorgen stond er iets anders op het programma. Klusjes. En ’s middags helpen in ‘de zaak’. Vonden we leuk.

Ik was niet de enige. De meeste kinderen uit de buurt hielpen mee in en om het huis. De zoon van de boer scheurde op twaalfjarige leeftijd al met een enorme Fendt (tractor) door de straat, de kinderen van de dorpsaannemer stapelden stenen en sjouwden zware planken en in de snackbar werd de patat dikwijls gebakken door een leeftijdsgenoot. Niets vreemd aan toch? Tenminste, dat vonden wij.

Ook buiten mijn geboortedorp werden kinderen ‘te werk gesteld’. Zo hoorde ik van een meisje dat zij iedere vrijdag met haar vader mee mocht naar het werk. De receptioniste van het bouwbedrijf was vrij die dag, dus mocht zij de telefoon beantwoorden. Ook koffie halen en het kopieerapparaat bedienen behoorden tot haar takenpakket.

Zo zijn er duizenden kinderen, vooral van ouders met een eigen bedrijf, die al op jonge leeftijd bijspringen. Is dat verkeerd? Ik weet het niet. Ik ken directeuren van familiebedrijven in de bouw die er prat op gaan dat zij al op negenjarige leeftijd stonden te vegen op de bouwplaats. Had de inspecteur ingegrepen als hij dat gezien had? Misschien wel. Terecht? Ik vind het moeilijk…

 

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL.

Reageer op dit artikel