artikel

Blog: De platitude

bouwbreed Premium

Blog: De platitude

Was het nu een doekje voor het bloeden, een sigaar uit eigen doos of een lege huls, het wereldschokkende plan van Jacques Monasch en Roald van der Linde waarmee zij vriend en vijand verrasten tijdens de behandeling het onderdeel Wonen van de begroting in de Tweede Kamer. Ruk het laatje platitudes maar open. Het was alles, dus het plan was niets.

Dat liet minister Stef Blok ook duidelijk blijken. Als hij tegen coalitiepartijen zegt een plan sympathiek te vinden en nader onderzoek te gaan doen dat een half jaartje op zich laat wachten, dan weet elke Binnenhofwatcher dat dit diplomatiek verwoord betekent dat hij het zonde van zijn tijd vindt om er zelfs maar over na te denken.

Iedereen in het wereldje weet dat Blok geen cent te makken heeft. Dus komen beide Kamerleden met een plan waarvan een groot deel slaat op vrije sector woningen, dus daar heeft de minister geen pijn aan, en slechts een heel pietepeuterig deel op sociale huurwoningen van maximaal 600 euro per maand. De betere kippenhokken dus, zeker in de Randstad.

Tactisch was de move van het komische duo Monasch/Van der Linde welhaast nog dommer. Het is nog niet eens zo lang geleden dat het kabinet met wat bevriende oppositiepartijen een woonakkoord heeft gesloten. Dat was nodig om het kabinet in de Eerste Kamer op het pluche te kunnen houden. Die bevriende partijen werden dus net zo hard verrast als de echte oppositie. Dom dus, want vrienden moet je in de politiek koesteren.

Als VVD en PvdA nu echt eens iets hadden willen doen om het vertrouwen van het volk terug te verdienen, dan hadden ze het kabinet naar huis moeten sturen, of in ieder geval Eric Wiebes, onze nationale belastinggaarder. Wat een geklungel nu weer bij de Belastingdienst met de kortingen. De computers waren nog niet aangepast dus moeten 5 tot 6 miljoen burgers maar even 300 tot 700 euro extra gaan betalen. Eruit sturen die hap. Net als elke politicus die het nu nog waagt zich te verbazen over het gebrek aan vertrouwen van de bevolking in de politiek.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel