artikel

Blog: De eye-opener

bouwbreed

Blog: De eye-opener

Deze week moet menigeen toch de schellen van de ogen gevallen zijn. Aanleiding is het rapport van de onderzoekscommissie over ict-projecten van het rijk. Na maanden studeren is die commissie tot de wetenschap gekomen die bij iedereen allang bekend was, de ict-sector deugt niet en de politiek evenmin.

O ja, voor iedereen die het kennisniveau heeft van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, ict staat voor informatie en communicatie technologie. Erger is nog dat de voorzitter van de tijdelijke commissie, Ton Elias -net als Anouchka een oud-journalist, hetgeen uiteraard niets wil zeggen over de kwaliteit van de Nederlandse journalisten- nog nooit van een IP-adres had gehoord. Je vraagt je af hoe hij ooit e-mails binnen heeft gekregen, maar dit terzijde. Het geeft aan waarom er miljarden van uw en mijn zuurverdiende euro’s door het rijk over de balk gegooid worden. Niemand heeft er verstand van althans in de politiek niet.

Elias c.s. (voor Van Miltenburg: c.s. staat voor cum suis, hetgeen betekent met de zijnen) geeft er wel blijk van iets te weten van de Aanbestedingswet, maar tegelijkertijd niets van de bouw. Hij adviseert om de Aanbestedingswet aan te passen waardoor inkopers van ict gedwongen worden functioneel te specificeren in plaats van dichtgetimmerde bestekken te maken hoe ict-producenten het eindresultaat dat dus nauwelijks gedefinieerd staat, moeten behalen. Ton, wake up. In de bouw gaat het al jaren zo. Laten de ict-inkopers eens te rade gaan bij Rijkswaterstaat en de Rijksgebouwendienst, sorry, het Rijks Vastgoedbedrijf. Die hakken al jaren met dat bijltje. Het mag dan bijbels zijn om de linkerhand niet te laten weten wat de rechter doet, in de praktijk van de overheid is het zonde van de belastingcenten.

De schellen vallen verder ook nog van de ogen vanwege het gerommel rond de Belastinghervorming. Iedereen mag meepraten van Mark Rutte en zijn compaan belastinggaarder Eric Wiebes. Maar het mag niet gaan over minder geld uitgeven door de overheid. Dat vindt de PvdA niet goed. Nee die wil graag alleen maar de lasten verhogen maar niet in een jaar dat er ook verkiezingen aankomen. Dat kost te veel zetels, nietwaar. En de VVD, die zich deze kabinetsperiode ontpopt heeft als de grootste nivelleerder ooit, houdt zich maar even op de achtergrond om evenmin zetels te verliezen. Het geheugen van het stemvee is immers net als van politici uiterst kort.

Kortom, een zompig pad leidend naar een moeras, dat is nog de beste omschrijving van het huidige kabinetsbeleid. Daarbij is dan nog het trieste dat er geen geld is om dat zompige pad om te bouwen tot een stevige weg die leidt naar groei en banen. Maar dat zal politici helemaal worst zijn. Zij zitten goed en als ze eruit gezet worden, hebben ze nog steeds een riante wachtgeldregeling. Wie het dichts bij het vuur zit, niet waar.

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel