artikel

Start-ups

bouwbreed

Start-ups

Het is alweer een tijd geleden dat ik het op televisie zag. Ter land, ter zee en in de lucht. Voor het oog dwaze mensen die zich ter aarde of water stortten in de ultieme poging een bel te luiden. De één met een nog bijzonderder voertuig dan de ander. Maar ook techneuten met ware snelheidsmonsters, gebouwd om het record te breken.

Ik moet aan dit programma denken als ik spreek met jonge starters die een droom naleven. Jongeren met een start-up. Niks lijkt ze te belemmeren om hun ‘bel’ te bereiken. Met de meest innovatieve en doordachte middelen gaan ze de strijd aan met hun aarde en water, de gevestigde orde. Veel slagen er niet, maar diegene die wel de bel bereiken laten hem vaak harder luiden dan ze zelf voor mogelijk hadden gehouden. Tussen alle start-ups die ik spreek zitten opvallend weinig bouw en/of infragerealteerde bedrijfjes. Ondanks dat we in een creatieve maakwereld werken, zijn er maar weinig jongeren die binnen de bouw hun kansen willen wagen met een start-up die de bouw zou kunnen veranderen. Of vergis ik me en zijn ze er wel degelijk en zie ik ze gewoon niet.

Omdat ik hoop op het laatste zijn we met De NieuwBouw in samenwerking met InfraTech een nieuw initiatief gestart. Op InfraTech 2015 stelt De NieuwBouw een stand beschikbaar van 12 vierkante meter voor start-ups. Hier kan elke dag een nieuwe start-up zich presenteren aan de markt en opdrachtgevers. Of ze dit doen met behulp van een schans, water en een bel is aan de start-ups zelf. Maar het is hun kans om zichzelf te laten zien. Dus vanaf nu is het klaar voor de start en vanaf januari is het ‘af!’ Tenminste, als het tegendeel van mijn bevindingen waar is, en de ‘dwazen’ er wel degelijk zijn binnen de bouw en infra.

Roel van der Vossen, voorzitter De Nieuwbouw, commercieel directeur Euroconstruct

Reageer op dit artikel