artikel

Stalen frame voor binnenwand zonder bouten en moeren

bouwbreed Premium

Stalen frame voor binnenwand zonder bouten en moeren

Dit najaar komt een nieuw systeem op de markt voor het maken van met name hoge binnenwanden. Het frame bestaat uit drie verschillende typen profielen en is op te bouwen zonder bouten, schroeven, moeren en dergelijke.

Voor het optrekken van een binnenwand met bijvoorbeeld gipskartonplaten of een ander plaatmateriaal kun je uitgaan van een uit profielen opgebouwd frame of skelet. Een metalen frame bestaat gewoonlijk uit horizontale en verticale profielen die onderling moeten worden verbonden met bijvoorbeeld schroeven of boutjes met bijpassende moertjes. Veel te omslachtig en tijdrovend vond Leendert Weernink van Werkcon Metal Profiles: “Ik ben dus op zoek gegaan naar een systeem waarvoor ik geen schroeven, bouten of speciale hulpprofieltjes nodig heb, en geen speciale apparatuur. Ook niet voor wanden van 16 meter hoog, zoals wij die wilden maken.” Uitgaande van bestaande systemen ontwikkelde hij een geheel eigen systeem, met een simpele en toch doeltreffende manier om de staande profielen onderling te fixeren: “30 procent lichter dan soortgelijke systemen en 30 procent sneller te monteren.”

De staand ers van het EasyFrame gedoopte systeem bestaan uit C-profielen van verzinkt staal. Bij het opbouwen staan ze in een liggend U-profiel. De staanders zijn in de rugzijde op regelmatige afstanden voorzien van uitsparingen die wel wat weg hebben van een kerkraam in de Romaanse stijl, met als toevoeging een trapeziumvormige onderrand met een opstaand lipje. Voor de onderlinge verbinding zorgen zogenoemde ‘connectoren’, stalen profielen met een trapeziumvormige doorsnede die zijn voorzien van diverse sleufjes. In de sleufjes op de rug van deze profielen passen de lipjes van de staanders, terwijl de sleufjes aan de zijkanten bij de plaatsing om de wand van de staander moeten glijden. Op een enkel lipje passen zo nodig de uiteinden van twee connectoren, zodat die in elkaars verlengde kunnen worden aangebracht. De daadwerkelijke verankering van staanders en connectoren gebeurt heel simpel door de lipjes met de hand om te buigen. Hierdoor ontstaat al tijdens de opbouw van het frame een stabiele constructie. Het hele frame bestaat dus uit niet meer dan drie verschillende typen onderdelen, zonder allerlei aanvullende ijzerwaren. [De C- en U-profielen zullen in meerdere diktes en breedtes worden geproduceerd, afhankelijk van de gewenste wandhoogte. De openingen in de staanders zijn groot genoeg om na het fixeren zo nodig ook leidingen door te voeren. Meer informatie is te vinden op werkcon.nl.

Weernink: “Het EasyFram e-profiel is eigenlijk een super metalstud-profiel. H et materiaal van een normaal metalstud-profiel is 0,6 millimeter dik en dat van een EasyFrame-profiel 1,5 tot 2 millimeter. Het is een heel makkelijk systeem om snel een wand mee te maken, ook een hoge. Met metalstuds kom je vaak niet hoger dan 8, 9 meter. Dit nieuwe systeem is niet alleen geschikt voor wanden tot 16 meter hoog – bijvoorbeeld voor in een fabriekshal – maar ook voor vrijdragende plafondoverspanningen tot 11 meter.” EasyFrame is zoals de uitvinder dat noemt ‘productiegereed’ en zal dit najaar worden geïntroduceerd op een beurs in Hardenberg.

Octrooinummer: NL2004848

Houder: Werkcon Metal Profiles, Lelystad

Uitvinder: L. Weernink

Reageer op dit artikel