artikel

SROI: ook goed voor business

bouwbreed

Verplichtingen zijn per definitie gedoe. Weinig enthousiast tekenen wij, bedrijven die zaken willen doen met de overheid, voor akkoord waar het de social return-verplichting betreft. Omdat we eenvoudigweg moeten.

Met regelmaat op de wijze van: als we het werk of de dienstverlening gegund krijgen, dan zien we wel weer verder. Met het gevoel van: zo’n vaart zal het vast niet lopen. In de vaste overtuiging dat er niet of nauwelijks gecontroleerd wordt. En als het wel vaart loopt, komt het gecalculeerde risico om de hoek kijken en is er doorgaans een calamiteitenpotje om met geld te compenseren wat ‘in natura’ gedaan had moeten worden.

Men hoeft geen wetenschapper te zijn om te zien dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hiermee niet geholpen worden. De core business van de gemiddelde onderneming bestaat simpelweg niet uit het ‘duwtje in de rug geven’. Sterker nog: voor een doorsnee bedrijf is het werven en selecteren van goed personeel al een hele opgave.

SROI betekent een wezenlijke verandering in de manier waarop wij omgaan met een specifieke categorie werkzoekenden. De verplichting zorgt ervoor dat we spreken over een SROI’er, alsof dit een aparte groep buitenaardse wezens betreft. Met een beetje pech verdwijnt de mens achter een nieuw label.

Herkenbaar, toch? En evengoed een gemiste kans! Als adviseur tender support en bvp geef ik bedrijven mee dat juist die zorgplicht een prachtige kans oplevert. Omdat je, als expert, het optimale team samenstelt om de klus te klaren. Waarin je ruimte kan creëren voor opleiding, voor innovatie en voor onverwachte slagkracht. Buig zo de verplichting SROI om in het simpelweg nemen van die verantwoordelijkheid. En wees je ervan bewust dat je je bij aanbestedingstrajecten bij de overheid op SROI kunt onderscheiden. Dat vereist lef, creativiteit, nadenken en studeren door inschrijvende partijen.

Wat toont onze praktijk? Die 5 procent is sneller gehaald dan je van tevoren zou denken. Om maar niet te spreken over een hoger percentage. Kan het zijn dat je daarmee net het goede zetje geeft aan je inschrijving om de aanbesteding te winnen? Goed voor de handel, goed voor de medemens. Een onverwacht en mooi huwelijk tussen overheid en bedrijfsleven.

Jaap Peelen, Business manager Tender Support bij Balance, www.balance.nl

Op 9 oktober organiseren Balance en Severijn Hulshof Advocaten een gratis seminar over SROI.

Reageer op dit artikel