artikel

Smet of gebrekje?

bouwbreed

Smet of gebrekje?

Aan de ene kant is er de Participatiewet. Er moeten nieuwe banen worden gecreëerd voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ruim 100.000 in een jaar of tien. Alle bedrijven met 25 werknemers of meer krijgen een target. En een boete, als ze de target niet halen.

Aan de andere kant is er social return of SROI. Overheidsopdrachtgevers gebruiken het massaal. Opdrachtnemers moeten mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt inschakelen bij de uitvoering van de opdracht.

Het lijkt te gaan om dezelfde mensen. Maar schijn bedriegt! Bij social return gaat het vaak om WW’ers, bijstandsgerechtigden, ex-gedetineerden en anderen. Mensen van wie verwacht wordt dat ze met begeleiding en opleiding in een reguliere baan aan de slag kunnen. Maar juist zij tellen bij de Participatiewet niet mee. Daar gaat het immers om mensen van wie vastgesteld is, dat ze nooit zelfstandig in een reguliere baan terecht kunnen. Arbeidsgehandicapten dus. Voor hen moeten extra aangepaste banen geschept worden.

Nu sta ik best positief tegenover het idee achter SR en Participatiewet. Maar ik huiver als deze twee samenkomen. Als bedrijven én arbeidsgehandicapten in dienst moeten nemen vanwege de wet, én de lokale kaartenbakken moeten afstruinen om aan de social return verplichting te voldoen. En dat in een tijd waarin het al een grote prestatie is als je je personeel in dienst te kan houden.

De verplichtingen moeten samenkomen. Wie aan de Participatiewet voldoet, moet ook klaar zijn met SR-verplichting. Dat moet één-op-één passen. Dan heeft het voor bedrijven zin om te participeren, anders wordt het ellende. Werknemers met een smetje verliezen het massaal van werknemers met een gebrekje. Eventuele boetes worden op de koop toe genomen. En zo wordt het paard zeer effectief achter de wagen gespannen.

Joost Fijneman, Hoofd Bouwend Nederland Advies

Reageer op dit artikel