artikel

Roep om Kamasutra-effect voor duurzaam bouwen

bouwbreed

Roep om Kamasutra-effect voor duurzaam bouwen

Discussies over duurzaamheid circuleren eindeloos in rondjes, en gaan misschien wel niet over de vragen waar het om zou moeten gaan, klonk het op het kennisevenement Ecobouw, vandaag in de Utrechtse Jaarbeurs.

Grondstoffenpaspoorten, uitputting van de aarde en de rol van de politiek: grote thema’s kwamen gistermorgen langs op het hoofdpodium van Ecobouw in de Utrechtse Jaarbeurs.

Architect Thomas Rau stak zijn bekende verhaal af over de schaarste aan grondstoffen die noopt tot het rigoureus omgooien van de manier waarop we produceren en bouwen. “Bedrijven moeten geen product verkopen, maar een dienst en na afloop de grondstoffen weer terugnemen. Niks circuleren, niks cradle-to-cradle, niks Breeam of Leed”, sprak Rau. “Dat zijn allemaal ‘condoompjes’ van de duurzaamheidsbeweging. Maar die is vooral bezig met het optimaliseren van iets dat in principe niet deugt en niet eeuwig vol te houden is. Er is een radicale breuk nodig. Ook de naam Ecobouw verwijst nog te veel naar het oude systeem.

Niets nieuws

Bas van de Griendt van Bouwfonds ging een heel eind mee met de bevlogen Rau maar kaatste de bal ook terug met de bewering dat wat de architect deed, bijvoorbeeld met het gemeentehuis in Brummen, niets nieuws was. Een zeventiende-eeuwse Duitse filosoof had al de principes geformuleerd om duurzaam met hulpbronnen om te gaan.

En ja, condooms van Rau, die epc, dat Breeam-certificaat of dat passiefhuis, dat zijn inderdaad een soort groene aflaten, vond ook Van de Griendt. Hij verwacht dat binnen twee jaar de epc vervangen is door een bruikbaarder maat. Maar daar gaat het hem niet om. “Een product moet iets toevoegen aan de leefomgeving. Een certificaat interesseert me niet.”

Klein clubje

“Leuk hoor al dat getheoretiseer”, meldde architect Rogelio Cano, die als toehoorder de discussie in de Jaarbeurs bijwoonde. “Maar de uitkomst van al deze discussies blijft altijd beperkt tot een klein clubje professionals, en sijpelt zelden door naar de buitenwereld.” Onderweg naar de Jaarbeurs werd zijn aandacht gegrepen door de affiches voor de Kamasutrabeurs komend weekeinde. Daar komen mensen wel naartoe, daar lopen ze wel warm voor. Zoiets moeten de duurzame bouwers ook bedenken.”

Saai

Ook Cano kreeg volledig gelijk van Rau. “Je moet mensen ergens anders zien te raken. Dan verzand je ook niet in saaie discussies over afschrijvingstermijnen. Bedrijven moeten iets waardevols creëren. Want van dat peperdure polshorloge om zijn pols vraagt niemand zich af wat de afschrijvingstermijn is, maar wil je hem overhalen om twee centimeter extra isolatie toe te voegen dan moet je tot op de dag nauwkeurig de terugverdientijd voorrekenen. Dat schiet niet op. Een Kamasutrabeurs voor duurzaam bouwen, dat is een perfect idee.”

Kijk ook naar het beeldverslag van de tweede dag van Ecobouw.

Het programma van de laatste dag, donderdag 25 september, vind je hier.

Reageer op dit artikel