artikel

Kwaliteitsborging

bouwbreed

Kwaliteitsborging

Afgelopen zomer mocht ik met mijn gezin een reis door China maken. Met groeiende verwondering zag ik dat in ieder dorp en iedere stad grote aantallen hoge appartementengebouwen uit de grond gestampt worden. Rust kent men daar niet. Ook in de vakantieperiode wordt gewoon door gebouwd.

Verdieping na verdieping verrijst in hoog tempo. Als ik rijk had willen worden had ik tien jaar terug aandelen in een Chinees bouwbedrijf moeten nemen. Zo’n snelle bouwproductie maakt jaloers. Of niet?

Op afstand ziet het er allemaal heel goed uit. Maar als je de gebouwen van dichtbij gaat bekijken, blijkt dat er nog al wat aan mankeert. En dan heb ik het alleen nog over de buitenkant: afbouw en installaties. De kwaliteit van de constructie kan ik niet beoordelen. Dan bouwen we in Nederland nog zo slecht niet. Al mopperen we heel wat af met elkaar over de kwaliteit van onze bouw.

Op dit moment worden er felle discussies gehouden bij constructeurs en constructieve toetsers van het publieke bouwtoezicht over het voorstel voor de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’. In juni is de consultatieversie gepubliceerd. De wet beoogt een verbetering van de kwaliteitsborging in de bouw en een verbetering van de positie van de consument. Maar constructeurs en toetsers zijn het nog niet zo eens met de voorstellen. Zij spreken hun zorgen uit over de waarborging van de kwaliteit van toetsing, en over de onafhankelijkheid van de toetser wanneer deze door private partijen uitgevoerd gaat worden. En wat als het gebouw er eenmaal staat en in gebruik genomen is? Na een paar weken China kan ik deze discussies weer wat meer relativeren. Want hoe we het in detail ook verder regelen, we zijn het er in ieder geval over eens dát al ons werk, zowel ontwerp als uitvoering, gecontroleerd moet worden.

Johan Galjaard, voorzitter VNconstructeurs

Reageer op dit artikel