artikel

De volgende bocht

bouwbreed Premium

De volgende bocht

Hoe lekker is het als iets lukt dat je daarvoor niet kon! Deze zomer had ik zo’n ervaring op de kabelskibaan.

Een paar jaar geleden had ik het ook al eens geprobeerd. Het werd veel zwemmen, eindeloos terug lopen, weinig waterskiën en pijn van het vallen. Meer dan een half rondje lukte niet. Dit jaar dreigde dat weer. Twee starts eindigden in de eerste scherpe bocht. Alsof ik van m’n ski’s getrokken werd. Tot ik aan de operator vroeg: hoe haal ik die bocht wel?

‘Kijk naar boven, naar het einde van het touw waarmee je aan de kabel zit. En net voordat dat je de hoek om gaat, stuur je je ski’s alvast de bocht in.’

Het advies van de operator bleek een gouden tip. Het werkte! De klap in de bocht die me eerder van m’n ski’s trok kon ik nu eenvoudig opvangen en zonder problemen draaide ik een aantal rondjes. En waar ik me eerst voortdurend druk maakte over de bochten, had ik nu vrijheid om op de rechte stukken een beetje te experimenteren. Na een paar rondjes werden m’n armen moe. Het recept dat daarbij hoorde kon ik zonder extern advies wel bedenken: wat vaker op de roeimachine.

Het advies van de operator lijkt erg op dat van Jack Welch, voormalig CEO van General Electric: ‘Change before you have to’. Anders komt de klap zo hard aan, dat je misschien niet overeind blijft. Dan beland je, net als ik, in het water en dan is het over en uit. Failliet, uithuilen en terug naar de start. Wil je dat voorkomen? Kijk goed om je heen naar signalen van verandering. Wijzig de koers voor je met je rug tegen de muur staat. Op naar de volgende bocht.

Gerben van Dijk, procesmanager Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel