artikel

‘Co-creatie sluit iedere fout uit’

bouwbreed

‘Legolisering’ en ‘bottom-up bouwen’ verlossen de bouw van hoge faalkosten, nodeloze afvalproductie en energieverlies. Dat zegt emeritus-hoogleraar Hennes de Ridder in een interview in de bijlage Co-creatie die vanavond bij Cobouw verschijnt.

Volgens De Ridder staat co-creatie aan het begin van een revolutie in de bouw. Hij roemt de makers van Zmartkozijn, een innovatief kozijn dat het resultaat is van intensieve samenwerking van alle betrokken partijen. Door co-creatie willen zij elke fout in het kozijn uitsluiten. “Kern is vertrouwen in plaats van wantrouwen, zoals in de traditionele markt,” zegt Michel Nijenhuis, directeur van Nijhuis Toelevering.

De aanpak gaat veel verder dan simpelweg een kozijn afleveren op de bouwplaats: de ketenpartners verzorgen ook het afhangen en schilderen. En in de vijftien jaar erna de bewassing en het eventuele nastellen. Een chip in het kozijn slaat alle gegevens op.

Special

In de special Co-creatie komen behalve Nijenhuis alle betrokken partijen aan het woord en staat de vraag centraal of complete gebouwen op deze wijze kunnen worden aangepakt.

Reageer op dit artikel