artikel

Boerenkool met worst

bouwbreed Premium

Boerenkool met worst

Traditie. Het koesteren van wat oud en mooi is. Cultuur. Klompen en molens. Sinterklaas – naar keuze met of zonder Zwarte Piet. Boerenkool met worst.

‘Traditioneel’ klinkt al wat anders. Gecombineerd met de Italiaanse keuken is het heerlijk, maar gecombineerd met aanbesteden is het niks bijzonders. Echt kwalijk wordt het pas als ‘traditie’ als dekmantel wordt gebruikt om niets te hoeven veranderen. De gemeente Scherpenzeel hanteert een traditioneel inkoopbeleid: een drempel van 150.000 euro. Daarboven gaat alles openbaar. Zij haalt de omzeteis ook weer van stal. Bravo, Scherpenzeel!

De Aanbestedingswet en de Gids Proportionaliteit gelden natuurlijk niet voor een kleine gemeente in het midden van het land… Na wat googlen kom ik erachter dat de wethouder het wel probeerde. Een nieuw beleid werd vorig jaar voorgelegd aan de Raad. Met hogere drempels voor openbaar aanbesteden. En dus meer ruimte voor onderhands. Maar de Raad vond het belachelijk. Het idee dat een onderhandse procedure ook heel netjes kan verlopen kon niet op steun rekenen. En dus bleef alles bij het oude. Althans, nog even. Want vroeg of laat zal het ook in Scherpenzeel duidelijk worden. Dat je met gemeentelijk beleid de Aanbestedingswet niet aan de kant kunt zetten. Sommige tradities zijn er om aan de kant geschoven te worden. Die horen bij vervlogen tijden. Het stellen van een omzeteis bij aanbestedingen is er zo een. En het openbaar aanbesteden van werken onder de miljoen is een andere. Ze maken plaats voor een nieuwe traditie. Die van ‘professioneel opdrachtgeverschap’. Een term trouwens, die je beter niet kunt googlen. Want dan kom je in een heel andere, Nederlandse traditie terecht. Die van oeverloos discussiëren over hoe het beter kan. Ik vraag me af hoe deze column daarin zou passen.

Reageer op de column via mail of www.Twitter.com/cobouwNL

Joost FijnemanHoofd Bouwend Nederland Advies

Reageer op dit artikel