artikel

Blog: Waarom de bouw (stiekem) best een leuke sector is

bouwbreed

Blog: Waarom de bouw (stiekem) best een leuke sector is

“Werken in de bouw? Jij liever dan ik, vriend.” Zaterdag raakte ik in de trein richting de Veluwe aan de praat met drie jongens, eerstejaars mbo Sport & Bewegen. Of ze ooit overwogen hadden de bouw in te gaan, wilde ik weten. “Ik ben niet gek!”, zei een van hen. “Dan ben ik straks werkloos. Trouwens, jullie leven nog in de middeleeuwen, toch?” Deze blog is voor hem.De bouw is een sector met historie…

De bouw gaat veel verder terug dan de middeleeuwen. Metselaar, timmerman en architect: ze komen allen regelmatig voor in lijstjes met ‘oudste beroepen’. Achter jager, agrariër en prostitué, dat wel. Zo worden al sinds de eerste eeuw na Christus bakstenen in Nederland geproduceerd. Bovendien is het één na oudste familiebedrijf in Nederland een bouwer, de Knaapen Groep uit Son. Tot voor kort was ook het oudste nog bestaande bedrijf ter wereld, Kongō Gumi (anno 578), een aannemer.

… die desondanks behoorlijk modern is.

Stenen stapelen doen ‘we’ nog steeds, maar wel steeds minder. Regelmatig worden nieuwe woningen geprefabriceerd en op de bouwplaats gemonteerd. Ook op andere fronten vindt vernieuwing plaats. Heijmans werkt aan een oplichtende snelweg, DUS Architects print (met Heijmans) een grachtenpand in Amsterdam en Ballast Nedam, Dura Vermeer, BAM en VolkerWessels zoeken samen naar manieren om 111.000 woningen energieneutraal te maken.

Je maakt iets

Of je nou installateur, constructeur, metselaar, architect of inkoper bent, je kunt later tegen je (klein)kinderen zeggen: “Kijk, (o)pa(pa) heeft nog meegeholpen aan de (ver)bouw van die weg, brug of woning.” Dat is leuk, heb ik van horen zeggen.

De sector heeft een eigen krant

Beetje borstklopperij natuurlijk, maar alleen bouwers en boeren hebben een eigen krant.

Bouwers zijn sexy 

Geloof het of niet, maar mannen in de bouwsector worden sexy gevonden. Althans, dat lees ik op de immer betrouwbare website van ‘Divine Caroline‘. “There’s something manly about a burly guy with a hammer, especially one who can fix and build things around the house.” En dat geldt, wat mij betreft, ook voor vrouwen met twee rechterhanden.

Je wilde het als kind al

Wat wil je later worden? Bouwvakker, timmerman en metselaar komen in menig lijstje (pdf alarm) voor. Waarom zou je twijfelen aan dat oergevoel? Eerste antwoord telt, zeiden wij vroeger altijd.  

‘Het’ trekt weer aan

De bouw heeft de afgelopen jaren een flinke bak ellende over zich heen gekregen. Maar… Het trekt weer aan! Althans, daar gaan we met z’n allen een beetje vanuit. Sommige bouwers signaleren zelfs weer hernieuwde interesse in nieuwbouwwoningen. De gouden tijden van voor 2008 keren niet meer terug, daar is iedereen het wel over eens, maar de bodem lijkt bereikt of in ieder geval in zicht (zie ook: ‘Nieuwe realiteit’). Een tekort aan personeel dreigt


Nou ja, daar gaan we vanuit. Als de bouw weer aantrekt, dan zou er een groot tekort zijn aan goed opgeleide en ervaren krachten. Aan de andere kant: De personeelstekort-noodklok wordt in ieder geval sinds 1997 minstens één keer per jaar geluid. Hoe dan ook: Er zijn en blijven baankansen in de bouw.


Zo, nu maar hopen dat mbo’er Kees (Cees? Case?) Cobouw leest.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Cobouw 

Reageer onder deze blog of via Twitter op @MartjanKuit of @CobouwNL.

Reageer op dit artikel