artikel

Blog: Veelbelovend

bouwbreed Premium

Blog: Veelbelovend

Stomverbaasd zal menigeen zijn geweest toen premier Mark Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer ineens zijn vroegere compaan Geert Wilders genadeloos de mantel uitveegde. De indrukwekkende manier waarop hij zijn liefde beleed voor hardwerkende Marokkanen die een bijdrage aan het land leveren, doet de hoop herleven dat we Zwarte Piet ook kunnen behouden. Per slot van rekening is dat de man die er drie weken per jaar voor zorgt dat ongehoorzame kinderen ineens wel naar hun ouders luisteren. Een zegen derhalve.

Ook op een andere manier leek het wel alsof er een andere Rutte is opgestaan. Een man die niets uitsluit in de politieke discussie, zelfs niet het beëindigen van subsidies op fossiele brandstoffen vooral voor veelverbruikers. Het geeft hoop voor een toekomst waarin de politiek eindelijk inziet dat business as usual een doodlopende weg is. In de Miljoenennota wordt immers ook al met de mond beleden dat we een transitie in moeten.

Rutte is trouwens ook zo slim geweest om niet een Amerikaanse president te citeren die ooit zei ‘read my lips’ en zich vervolgens niet aan zijn woorden hield. Hoewel inherent aan de politiek zou de verrassende houding van de premier nog aan kracht winnen als hij nu wel de daad bij het woord voegt. De eerste tekenen slaan de eerste tekenen van hoop echter al weer genadeloos de bodem in.

Zo beloofde Rutte de Tweede Kamer dat er over de nog niet bestaande plannen rond de herziening van de Belastingen met iedereen gepraat kan worden. Sterker nog iedereen mag nu al met ideeën komen. Vervolgens werd het beperkt tot de politiek, de maatschappij mag niet meepraten. Arme Eric Wiebes, onze nationale belastinggaarder. Laat die nou net geschreven hebben dat hij ook de gehele maatschappij zou consulteren.

Ander puntje is het streven naar een duurzame samenleving. In vrijwel één adem daarmee gaf Rutte aan dat de milieubelasting in Nederland een van de hoogste in Europa is. Dat is slecht voor de concurrentiepositie, dus niet verhogen was impliciet de boodschap. Is hij nou echt vergeten dat hetzelfde geldt voor de inkomstenbelasting met alle negatieve gevolgen van dien voor de werkgelegenheid?

Bovendien zou je van een rasechte liberaal ook verwachten dat hij marktprincipes hanteert in zijn doen en laten. Niet dus. Zoals dierenvriendin Marianne Thieme hem voorhield is het toch uiterst merkwaardig dat iets waar we –met dank aan de crisis- een overvloed aan hebben, te weten arbeid, zwaar belast wordt, terwijl schaarse goederen als grondstoffen en energie aan alle kanten beschermd worden met als gevolg zware overconsumptie.

Mijn conclusie is dan ook dat de woorden van Rutte hoopgevend zijn. Maar om wijlen Jan Schaefer vrij te citeren, van woorden kun je niet leven. En of het met dit kabinet ooit nog tot daden komt, is afwachten.

Ferry Heijbrock, redacteur Cobouw 

Reageer op dit artikel