artikel

Blog: Pavlov

bouwbreed

Blog: Pavlov

Het Pavlov-gehalte was deze week weer eens buitengewoon groot. Dat neemt zo af en toe zelfs lachwekkende vormen aan, zoals de commentaren op de Europese Commissie.

 Die Jean-Claude Juncker, wat een gevoel voor humor heeft de man. Hoe verzin je het om de Britse euroscepticus Jonathan Hill de portefeuille te geven waarin je moet opboksen tegen de Londense City over harmonisering van de bankendiensten. Of Tibor Navracsics, de kandidaat van Viktor Orban, de Hongaarse bewonderaar van Poetin, opzadelen met burgerrechten. Helemaal lachen is de Spanjaard Miguel Arias Cañete die energie en klimaatactie krijgt. De man heeft een slordige kwart miljoen olieaandelen.

En dan Rutte maar volhouden dat onze eigen Frans Timmermans een zware portefeuille heeft met regelgeving en subsidiariteit. Rutte memoreert dan nog niet eens de vererende titel van eerste vice-voorzitter, een nouveauté in de Europese Unie. Het heeft wat weg van gemeentepolitiek waar wethouders een pikorde  kennen in het vervangen van de burgervader.

Soortgelijke Pavlov-reacties komen nu van verschillende zijden over de Balans van de Leefomgeving van het gelijknamige Planbureau. Welhaast schuimbekkend reageert de VVD. Die vreest dat het Planbureau pleit voor een centraal geleide economie. En dat terwijl een grote meerderheid van de politieke partijen juist pleit voor meer markt die best weet wat de Nederlandse woonconsument wil. Vanuit liberaal standpunt bekeken een begrijpelijke reactie ware het niet dat het getuigt van selectief lezen. Het PBL pleit nergens voor maar waarschuwt slechts dat ondanks de groei van het aantal huishoudens in Nederland met een slordig miljoentje, je nu al moet gaan nadenken over de gevolgen van stilstand en vervolgens krimp zo tegen 2050. Regeren is vooruitzien nietwaar. Dat het PBL daarbij dan ook nog de leegstaande niet-woongebouwen betrekt, is logisch.

Ook de Neprom laat van zich horen. Die vindt dat het PBL iedereen op het verkeerde been zet door te roepen dat er geen nieuwe woningen moeten worden gebouwd. Nogmaals, dat zegt het PBL helemaal niet. De Neprom heeft zich door de media op het verkeerde been laten zetten.

Eén Pavlov-reactie ontbreekt nog, maar komt ongetwijfeld nog. Sinds VN-functionaris Verene Sheperd ons de ogen heeft geopend en duidelijk is dat we al vele decennia lang de zwarte medemens discrimineren door ze de boeman van kleine kinderen te laten spelen, is het wachten op de reactie van Opzij die moet vinden dat vrouwen Sinterklaas moeten zijn. Of zou de VN de vingers niet willen branden aan Vaticaanstad?

Ferry Heijbrock, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel