artikel

Betonrot

bouwbreed

Betonrot

Naar het schijnt heeft Oranje Alex via Stef Blok op Marktplaats voor een prikkie een oude schaftkeet gekocht. Het vervallen ding moet in de tuin van landgoed ‘De Eikenhorst’ tijdelijk dienst doen als werkruimte.

Wassenaarse ambtenaren hebben met een wassen neus en dichtgeknepen ogen een tijdelijke omgevingsvergunning verleend. Het was een sluitpost op de begroting van 35 miljoen die gereserveerd is voor de verbouwing van zijn toekomstige Haagse residentie. Een investering van 4.000 à 5.000 euro per vierkante meter. Die arme Trix hebben ze jaren laten wonen in een vervallen krot waar de elektrische bedrading in een houtje-touwtje constructie aan ongeaarde stopcontacten was gefrot. De machtigste regeringsleiders hebben er met gevaar voor eigen leven water gedronken dat uit een loden pijp kwam en geslapen in ruimtes waar de concentratie asbest normaliter genoeg is om een half dorp te evacueren. Om maar niet te spreken over het verouderde brandalarm dat nog aangestuurd wordt met trommels, bazuingeschal en klepperende kleppers.

Het verhaal deed mij denken aan de ‘noodzakelijke’ verbouwing in 1987 van de Zuid-tribune van het PSV-stadion. Met de transfer van ‘Zwarte Tulp Gullit’ was het toen waanzinnige bedrag van 17 miljoen gulden binnengeharkt dat meteen werd verbrast aan het verskyboxen van de Eindhovense voetbaltempel. Daarvoor was het wel nodig de hoofdtribune, die 10 jaar eerder volledig was vernieuwd, met de grond gelijk te maken. Om te voorkomen dat ‘Jan met de Pet’ een ‘verkeerd beeld’ zou krijgen van grootheidswaanzin, potverteren of kapitaalvernietiging, werd het lumineuze plan bedacht om het fenomeen ‘betonrot’ de wereld in te slingeren. Van de ene op de andere dag zaten er scheurtjes in het dak en werden er in clubkleuren gespoten versperringshekken aangesleept. Vanaf dat moment vertrouw ik geen enkel argument meer om onuitlegbare bedragen uit te geven. Ook niet voor knagende houtwormen of smerige zilvervisjes.

Harry Verhoeven, studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel