artikel

Allemaal achter Emile

bouwbreed

Allemaal achter Emile

Ik had te doen met Emile Roemer, de voorman van de SP. Hij stond te schutteren toen hem bij de Algemene Beschouwingen gevraagd werd naar de cijfermatige onderbouwing van zijn visie. Hij had de cijfers niet paraat. Daar werd nog aan gerekend door het Centraal Planbureau.

Dat hij een visie had was niet meer relevant. Hij mompelde tegen Diederik Samsom dat de cijfers kwamen, aarzelde seconden lang en ging toen door. Dat heeft bijna niemand meer gehoord, laat staan dat het uitgezonden werd. Geen cijfers betekent geen bestaansrecht, ongeacht je visie. En dat is niet alleen in Den Haag.

Toen ik hem bezig zag moest ik denken aan het Waarderingscongres waar ik aan taxateurs, makelaars en beleggers iets mocht vertellen over waarde toevoegen aan vastgoed. Ook daar waren de cijfers belangrijk. Niet vreemd, het was het thema van het congres. Bij waardering gaat het niet alleen om of we blij zijn met de gebouwen waarin we wonen, werken, winkelen en recreëren. De vraag is of we de juiste waarde weten te schatten bij aan- of verkoop of voor de verslaglegging in het financiële jaarverslag. En als je niet oplet, wordt dat laatste heel erg bepalend. Op het congres leverde dat vermakelijke discussies op over de waarde van een leeg kantoor en of bakstenen überhaupt wel iets waard zijn.

Emile moest zich verantwoorden in de fractie. Na een paar uur kwam het verlossende woord: “Binnen de fractie staan we allemaal achter Emile.’’ Bij een voetbaltrainer is dat meestal het begin van het einde. Maar in dit geval zou ik zeggen ‘allemaal achter Emile’, ongeacht of je het eens bent met zijn visie. Even de cijfers loslaten om een goed inhoudelijk gesprek te hebben over de juiste richting, een Algemene Beschouwing, want ‘Direction is more important than speed. We are so busy looking at our speedometers that we forget the milestone.’

Gerben van Dijk, procesmanager Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel