artikel

Zwembad veel goedkoper met bodem op maaiveldniveau

bouwbreed

Zwembad veel goedkoper met bodem op maaiveldniveau

Met een sober maar vernieuwend concept probeert zwembond KNZB de bouw van zwembaden gemakkelijker en vooral goedkoper te maken. Na de zomer wordt het eerste zwembad volgens het concept 2521 Gewoon Zwemmen in Alblasserdam opgeleverd.

“De naam van het concept slaat op het formaat van het zwembad: 25 bij 21 meter”, zegt Mark Bennenbroek van 2521 Gewoon Zwemmen. “Uit onderzoek van de KNZB bleek een aantal jaren geleden dat de beschikbaarheid van zwemwater voor zwemverenigingen onvoldoende was. Met dit concept is een nieuw, duurzaam en goedkoop zwembad voor veel gemeenten haalbaar.”

Het ontwerp werd door de zwembond, adviseurs uit de zwemwereld en architectenbureau Slangen+Koenis bedacht. Een van de grootste besparingen komt voort uit de manier van bouwen. “Bij het ontwerp zijn we eigenlijk weer met een leeg tekenvel begonnen. Bij de meeste zwembaden wordt eerst gegraven en het bad zelf in het werk gestort. Bij dit concept ligt de bodem van het bad op maaiveld. De toegang zit dus een verdieping hoger. Hiermee wordt fors bespaard op de bouwtijd en wordt het risico op bouwfouten gereduceerd.”

Exploitatiekosten

Maar de meeste winst moet zitten in de exploitatiekosten. “Door het gebruik van wtw-installaties en een zeer geïsoleerde schil met een Rc-waarde van 8 tot 10, worden de energiekosten gedrukt. Een zwembad moet immers altijd verwarmd worden. Bovendien houdt een interne, geïsoleerde glazen scheidingswand het verwarmde deel, zoals het bad en de kleedruimte, gescheiden van het restaurant en de technische ruimtes. Het is een efficiënt ontwerp. De ruimtes zijn zo transparant mogelijk, zodat er maximaal overzicht is over wat er in het gebouw gebeurt. Dat betekent lagere kosten voor toezicht en schoonmaak. En de flexibele bouw maakt het relatief eenvoudig om het gebouw een andere functie te geven.”

Het concept slaat aan. Veel gemeenten zitten nog vast aan verouderde, inefficiënte en monofunctionele zwembaden die een zware wissel trekken op de begroting. In Almere wordt na de bouwvak begonnen met een nieuw bad en in Culemborg staat een nieuw zwembad prominent op de politieke agenda. “We zijn in diverse andere gemeenten met dit concept bezig in verschillende fases. En wij hebben het nog niet uitontwikkeld.”

Vrijwilligers

Ook is nagedacht over de inzet van zwembadpersoneel. Overdag kan een gebouweigenaar betaald personeel inzetten voor openbare zwemuren, en ‘s avonds en in de weekends wordt het beheer overgenomen door vrijwilligers. “Daar moet je installaties wel op aanpassen door ze eenvoudig bedienbaar en lowtech te houden. Dat betekent overigens niet dat de kwaliteit omlaag gaat.”

Reageer op dit artikel