artikel

Zomerblog: Aanbesteden = concurrentie

bouwbreed

Zomerblog: Aanbesteden = concurrentie

Aanbesteden is concurrentie creëren en marktwerking stimuleren. Elkaar kapot concurreren hoort daar eigenlijk niet bij, maar is wel de praktijk van alledag.

Bij reële inschrijfprijzen zet je jezelf subiet buiten spel en vis je zeker achter het net. Een valkuil, want uiteindelijk moet er wel brood op de plank en dat kan alleen bij winstgevende projecten.

Misschien is stilzitten en wachten op betere tijden ook niet zo slecht, want het tij zal ooit keren. Of jouw product dan nog aansluit bij de vraag, is afwachten. Meebewegen met de vraag is dus wel een vereiste. Daar hoort een flexibele organisatie bij.

Kaalslag

Een harde ‘shake out’ lijkt onvermijdelijk, waarbij waarschijnlijk niet de besten overleven. De kaalslag onder kleine ondernemingen en toeleveranciers is al jaren terug ingezet, maar ook grote partijen beginnen te wankelen. Wie niet wil omvallen, moet afslanken, bijschaven en prioriteren. Specialiseren of juist massaproductie lijken daarbij het meest kansrijk. Al creëert een kaalslag uiteindelijk een kleinere sector met schaarste, want zowel vraag als aanbod bepalen de prijs. 

Een simpele economische wetmatigheid die Tinbergen in de jaren dertig met zijn varkenscyclus ooit een Nobelprijs opleverde. Het verschijnsel dat overschotten en tekorten elkaar afwisselen, met bijbehorend verschillend prijsniveau. Duidelijk is dat het overaanbod momenteel overheerst. Het aantal bouwpartijen is te groot voor het schaarse aantal opdrachten.

Mismatch vraag en aanbod

Het effect wordt veroorzaakt omdat er enige tijd verloopt tussen een investeringsbeslissing en het moment waarop die investering het aanbod beïnvloedt. Een echte oplossing voor de mismatch tussen vraag en aanbod is er niet. Het effect is vastgesteld voor de kantorenmarkt, maar heeft ook zijn effect op de hele markt van overheidsaanbestedingen. Zuur, maar waar.

Stelling: Het aantal bouwpartijen is te groot voor het schaarse aantal opdrachten. Bent u het daarmee eens of oneens? Reageer, ik hoor via Twitter graag uw mening!

 

Ingrid Koenen, redacteur Politiek en Aanbesteden bij Cobouw

Reageer op dit artikel