artikel

Zelfdragende modulaire trap met instelbare optrede

bouwbreed Premium

Zelfdragende modulaire trap met instelbare optrede

Eind dit jaar komt een zelfdragende, uit modules op te bouwen steektrap op de markt. In verband met het gebruiksgemak is de verticale afstand tussen de treden instelbaar.

Al enige tijd geleden bedacht Ron de Graaf een metalen steektrap die op een bouwplaats heel eenvoudig is op te bouwen uit losse modules. Zelfdragend, zodat je geen lange, onhandig te hanteren trapbomen nodig hebt. Met verder als voordeel dat je vooraf niets hoeft in te meten en je geen last hebt van levertijden. Kenmerkend onderdeel zijn de uit kokerprofielen samengestelde leuningelementen die aan de onderzijde ook de traptreden dragen. De rechthoekige vakwerkelementen zijn te koppelen door enkele korte, uitstekende profieldelen van het ene element in de profielen van het andere te schuiven. Als de tijdelijke trap ter plekke niet meer nodig is, kan hij geheel of gedeeltelijk uit elkaar worden gehaald en naar een andere bouwplaats worden gebracht. De Graaf – directeur van De Graaf Metaalwerken – maakte een prototype, vroeg octrooi aan en noemde het de ‘modulaire zelfdragende snelbouwtrap’. Inmiddels is de ideeënstroom verder gegaan, ligt er een tweede octrooi (NL1040400) en wordt de marktintroductie voorbereid. Daarbij werkt de uitvinder samen met Staco, producent van met name vloer- en traproosters actief op de Europese markt. Jeroen de Beer, Innovation Manager bij Staco Holding: “Ze zochten een innovatieve partij om deze trap in de markt te zetten en zo zijn wij in beeld gekomen.”

Het gaat nog steeds om een modulaire, zelfdragende, snel op te bouwen trap, maar de uitvoering is inmiddels wat anders aangezien het samenstellen van de oorspronkelijke leuningelementen uit kokerprofielen veel te kostbaar bleek. Uitgangspunt van de huidige modulaire trap is een standaard roostertrede die wordt gedragen door twee leuningelementen. Deze elementen bestaan uit 3 millimeter dik, verzinkt plaatstaal met naar de buitenzijde omgezette en aan elkaar gelaste randen. De randen zijn voorzien van openingen zodat aanliggende elementen onderling via twee bouten en moeren zijn te koppelen. Er is daarbij keuze uit meerdere openingen, met een onderlinge afstand van 5 millimeter. Bij gebruik van de standaardopeningen vormen de bovenranden van de elementen een doorgaande leuning. Soms kan het nodig zijn het hoogteverschil tussen de treden (de ‘optrede’) iets aan te passen, om te voorkomen dat de eerste of laatste stap veel groter wordt dan de andere. Vandaar de mogelijkheid om de optrede over de hele lijn iets aan te passen. De daarbij ontstane hoogteverschillen tussen de bovenranden van de elementen zullen worden opgevangen met een leuningprofiel.

Jeroen de Beer: “We zijn op dit moment bezig met een marktverkenning en – in samenwerking met de uitvinder – met nog wat laatste detailaanpassingen aan de uitvoering, die dus nog iets kan gaan afwijken van de tekening uit het octrooi. De trap zal voor het eind van dit jaar in een eerste uitvoering op de markt komen, waarbij Staco zowel de productie, de marketing als de verkoop voor zijn rekening zal nemen.”

Octrooinummers: 1040044, 1040400

Houder: De Graaf Metaalwerken, Maarssen

Uitvinder: R. de Graaf

Reageer op dit artikel