artikel

Volledig transparante zonnecel voor ramen en overkappingen

bouwbreed

Volledig transparante zonnecel voor ramen en overkappingen

Onderzoekers van de Michigan State University hebben een geheel doorzichtige zonnecel ontwikkeld. Deze cellen maken het mogelijk om onzichtbaar energie te winnen met bijvoorbeeld ramen en glazen overkappingen.

De luminescent solar concentrator (LSC) bevat een luminescent materiaal. Als de zon hierop schijnt, absorberen de deeltjes energie. Deze laten ze vervolgens gedoseerd los, met een specifieke lichtfrequentie. Het losgelaten licht valt op de eigenlijke zonnecel, die het omzet in elektriciteit.

LSC’s zijn al langer in gebruik, maar dit is de eerste versie die volstrekt transparant is. Dit hebben de onderzoekers voor elkaar gekregen door een speciaal luminescent materiaal te creëren uit organische moleculen. De moleculen pikken alleen ultraviolet en infrarood licht op, beide kleuren die wij niet zien.

De efficiëntie van de zonnecel bedraagt momenteel 1 procent. De wetenschappers streven naar een efficiëntie van tenminste 5 procent.

Reageer op dit artikel