artikel

Vaarwel

bouwbreed

Neen, ik ga niet emigreren, ook al bekruipt mij de neiging wel eens. Ook ga ik nog niet met pensioen. Maar wel verlaat ik deze plek in de krant. Onderzoek heeft uitgewezen dat alle wijze woorden waarmee ik geprobeerd heb de politiek op het juiste pad te krijgen, niet tot enig resultaat geleid hebben. Paarlen voor de zwijnen zijn het geweest.

Neem bijvoorbeeld de boeiende vraag of u iemand zou vertrouwen die zegt dat u meer geld overhoudt als tenminste Albert Heijn, C1000 of welke grootgrutter dan ook tenminste bereid is om de prijzen te verlagen? Zeker als diezelfde iemand u direct daarbij vertelt de prijzen wel omhoog te gooien, verdwijnt bij velen het vertrouwen als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon.

En toch is dat precies wat de politiek ons wil wijsmaken. Wel 500 miljoen zijn ze bereid in lastenverlichting te steken, maar tegelijkertijd pikken ze aan de andere kant meer dan dat bedrag uit uw en mijn zak. Toch stijgt de koopkracht. Maar dan moeten zorgverzekeraars de premies niet laten stijgen. En de rest van de aardkloot moet de nodige groei laten zien waar wij van meeprofiteren. Zo niet, dan zakt het hele koopkrachtplaatje als een kaartenhuis in elkaar.

De conclusie kan dan ook geen andere zijn dat de politiek eigenlijk helemaal niets in te brengen heeft in het economische geweld in de wereld. Als Moskou besluit geen tomaten meer te eten, hebben de tomatentelers hier een groot probleem. Als IS vervelend blijft doen, stijgen hier de olieprijzen. Zo bezien kan de politiek dus opgedoekt worden. We moeten het zelf maar uitmaken, dat is goedkoper, werkt beter en scheelt heel veel geld.

Neem bijvoorbeeld een van de speerpunten van Mark Rutte, halvering van de Tweede en de Eerste Kamer. Daar hoor je geen politicus meer over. Of de aantasting van allerlei sociale voorzieningen zoals vermindering van de werkloosheidsuitkering en verkorting ervan. Hoort u wel eens een politicus pleiten voor vermindering van de riante wachtgeldregeling voor politici? Ik niet. Ze maken zich liever druk over hardwerkende mensen in de (semi)publieke sector die meer verdienen dan een minister.

Kortom, het blijft noodzakelijk om de Binnenhof-bewoners een spiegel voor te houden. Dat blijf ik dan ook doen via een blog op de Cobouw-site. Houd dus Twitter in de gaten @ferryheijbrock.

Ferry Heijbrock, Cobouw-redacteur 

Reageer op dit artikel