artikel

Prestatiegericht samenstellen van beton op basis van model

bouwbreed

Prestatiegericht samenstellen van beton op basis van model

TNO heeft een modelmatige methode voor het ontwerpen van beton ontwikkeld. Daarmee kan worden gestuurd op specifieke prestaties van het materiaal. De methode is nodig voor het Europese project Suscon, maar komt ook beschikbaar voor de markt.

Dat meldt Jeanette Visser van TNO. “Het rapport is nog confidentieel, maar het project is binnen anderhalf jaar afgelopen, dan presenteren we een toolbox. Maar we laten de markt nu al weten dat we met de modelmatige methode aan de slag kunnen. Het gaat om het ontwikkelen van betonsamenstellingen met afwijkende eisen. We kunnen bijvoorbeeld lichtgewicht beton op basis van sterkte ontwerpen.”

TNO ontwikkelde de methode in het kader van het project Suscon (Sustainable Concrete). Dat is gericht op de ontwikkeling van betonsoorten waarbij zowel de bindmiddelen als de toeslagstoffen geheel worden vervaardigd uit afvalstoffen. Slakken, vliegas en mineraal afval nemen de plaats van traditioneel cement in. Afval van elektrische apparaten, van polyurethaan, autobanden en geopolymeren vormen lichtgewicht toelsagstoffen. “In Spanje worden demonstratiewoningen gebouwd met Suscon-beton”, aldus Visser. Het doel van Suscon is de ontwikkeling van beton met 30 procent minder CO2-emissie en weinig materiaalgebonden energie.

De modelmatige methode voor het samenstellen van beton vergroot de flexibiliteit van de productie en het constructieve ontwerp, verwacht TNO. Traditioneel wordt beton ontworpen aan de hand van experimenteel bepaalde relaties tussen bijvoorbeeld de cementsoort en een eigenschap zoals de sterkte. Als hiervan wordt afgeweken kunnen de prestaties tot nu toe alleen met experimenten worden vastgesteld. Met de methode van TNO zijn de eigenschappen op basis van een model te bepalen. Dat maakt het ontwerpen van beton op maat mogelijk, aldus TNO.

Reageer op dit artikel