artikel

Poreus glas verbetert binnenklimaat

bouwbreed

Poreus glas verbetert binnenklimaat

Een coating met scherven van poreus glas kan de kwaliteit van de binnenlucht aanzienlijk verbeteren. Vooral in passieve en andere goed geïsoleerde gebouwen.

Een goede isolatie moet gepaard gaan met goede ventilatie. Maar helaas is dat in de praktijk niet altijd het geval. In woningen, scholen en andere gebouwen met goed gedichte kieren en een slecht ventilatiebeleid, ontstaan vaak vochtproblemen, met als gevolg daarvan schimmels. En die zijn weer slecht voor de gezondheid. Vooral voor de luchtwegen.

Om die reden vinden vochtregulerende producten steeds meer aftrek. De wand kan bijvoorbeeld worden afgewerkt met leem of gips. Een nieuwe variant ontwikkelden Frauenhofer Institut in Würzburg, de universiteit in Beiroet en de firma Keimfarben: een coating met piepkleine scherven poreus glas. Dankzij het gebruik van Vycor-glas kunnen de projectpartners de vorm en afmeting van de deeltjes en de afmeting van de poriën precies naar wens produceren. Zo kan het vermogen om water op te nemen uit de lucht, enige tijd vast te houden en daarna weer af te geven exact worden gereguleerd en kunnen verschillende coatings worden vervaardigd voor de woonkamer (warm en relatief droog), de badkamer (warm en vochtig) en de kelder (koud en vochtig).  

Volgens de projectpartners scoren coatings met glas in praktijktests beter dan zeoliet en houtvezelplaten, omdat ze meer vocht opnemen en dit ook weer volledig afgeven. Ook biedt het materiaal van zichzelf geen voedingsbodem voor schimmels. De coatings kunnen voorts uiteraard worden voorzien van een schimmelwerende substantie. De ontwikkelaars gaan ervan uit dat het nog zeker twee jaar duurt voordat de coating leverbaar is.

Reageer op dit artikel