artikel

Feyenoord-supporters wekken hun eigen stroom op

bouwbreed

Feyenoord-supporters wekken hun eigen stroom op

Feyenoord-supporters gaan vanaf dit najaar hun eigen stroom opwekken. De Kuip wordt dan bij wijze van pilot verrijkt met een stuk of dertig elektriciteit opwekkende tegels. Deze tegels, die zes jaar geleden werden geïntroduceerd voor binnentoepassingen in danceclubs, zijn sinds kort gereed in een ‘loopvariant’.

Het Rotterdamse bedrijf Energy Floors wil de nieuwe toepassing het liefst in de eigen stad testen. Vandaar de keuze voor de Kuip. Een looptegel kan ongeveer 30 watt opwekken: voldoende voor twintig leds. Als hij op een normale manier voortdurend wordt belopen, bedraagt de opbrengst een watt of vier. Dat is voldoende voor twee à drie leds. 

Oprichter Michel Smit van Energy Floors: “De energie kan natuurlijk worden gebruikt voor verlichting – daarbij denken wij zelf aan rood, wit en zwart – maar ook voor het opladen van auto’s. Of voor de beeldschermen. Dat de supporters de herhaling van een doelpunt te zien krijgen als ze hard genoeg hebben gesprongen.”

Smit ontwikkelde de tegel in een samenspel van duurzame toepassingen voor dance clubs, alle bedoeld om de gebruiker bewust te maken van zijn impact op het milieu en hem daar op een leuke manier invloed op te geven. In Club Watt (Rotterdam) kon je bijvoorbeeld ook kiezen hoeveel water je door het toilet spoelde. De dansvloer sprak het meest tot de verbeelding, want hoe meer lol, hoe positiever je bijdrage. 

Vandaar heeft Smit de vloer doorontwikkeld tot een variant die de bewegingsenergie omzet in een behoorlijke hoeveelheid bruikbare elektriciteit. Die vloer is nu een jaartje of vijf op markt. “We krijgen al tijden van over de hele wereld aanvragen voor andersoortige vloeren, voor bijvoorbeeld winkelpubliek, treinreizigers en voetbalsupporters. Maar de producteisen zijn heel anders in publieke ruimte. En aangezien wij een klein bedrijf zijn, met weinig geld, hebben we er eerst een hele tijd over gedaan om onze investeringen in Club Watt terug te verdienen en toen weer twee à 2,5 jaar om de looptegels te ontwikkelen.”

Elke tegel zijn eigen motor

De looptegels (50 x 50 cm of 75 x 75 cm en 11 cm dik) bestaan voor een groot deel uit staal, voor de tandwielen en geleiders. Verder is de elektronica een belangrijke component en bevat elke tegel zijn eigen kleine elektromotor met elektromechanisch omzettingsysteem. 

De toplaag beweegt 1 à 2 centimeter op en neer. Deze laag kan worden vervaardigd uit allerlei materialen. Voor een buitentoepassing moet hij natuurlijk waterdicht zijn, dus daarvoor denkt Smit aan een steenachtig materiaal, of een  industriële rubber. “Verder moet er altijd een component zijn die interactie geeft met de gebruiker, zodat die kan zien dat de tegel echt op hem reageert.” Dat kan in de vorm van een lampje, maar ook met geluid, of verwarming. “Wij willen graag met ontwerpers samenwerken om tot zo veel mogelijk goede ideeën te komen.”

Want er zijn nog veel meer mogelijkheden. Fitnessvloeren, vliegvelden, perrons… “Waarom zouden we bijvoorbeeld geen energiepaden aanleggen naast die banden waarop je op luchthavens wordt vervoerd.” En binnenkort start er een proef in Rusland, waar Energy Floors bij het onderzoeksinstituut van de spoorwegen een installatiemodel gaat testen. “Verder zijn we in gesprek met en producent van tapijttegels en zouden we heel graag iemand spreken van Technogym…”

300 à 400 euro per stuk

De prijs van de looptegels moet naar 300 a 400 euro per tegel. Dat wordt mogelijk als ze op grote schaal worden toegepast. Nu zit Energy Floors daar nog een factor twee boven. Smit: “Een energieopwekkende vloer is bedoeld als eyecatcher van je duurzame energievoorziening. De vloer gaat in zijn eentje nooit een heel kantoorgebouw van stroom voorzien, maar het maakt werknemers wel op een leuke manier bewust van hun gedrag. Daardoor gaan ze ook op andere momenten duurzamer handelen en dat levert de besparing op.”

Energy Floors heeft nog nooit een publieke ruimte ingericht. “Wel tijdelijk, op pleinen en in doorgangen. Maar dan krijg je een evenementenvergunning.” De looptegel is echter wel geschikt voor integratie in de publieke ruimte, ook in andere toepassingen dan een stadion. “We willen hem graag in Rotterdam testen. Niet alleen uit nostalgische overwegingen,  maar ook omdat het praktisch is om een nieuw product in je thuishaven uit te proberen. Dan kan je er namelijk wat gemakkelijker naar toe als er iets mis is.”

De reden dat de implementatie ineens zo vlot verloopt, is dat Energy Floors sinds juni dit jaar een investeerder heeft gevonden in de vorm van een impactfonds. “Wij zijn nu toe aan schaalvergroting en dan is het essentieel om sterke partners te hebben.”

En hoeveel energie gaat er eigenlijk in een auto? “Als vak S een hele wedstrijd springt, kan je daar één helemaal lege auto mee opladen.” 

Reageer op dit artikel