artikel

Column: Loslaten

bouwbreed

Column: Loslaten

Vergaande industrialisatie van de bouwsector, zou dat niet mooi zijn? De sector met het hoogste foutpercentage en de meeste meerkosten, kan verbeteren naar een succesvolle toekomst. De sleutel van die nieuwe weg is industrialiseren.

Dat betekent: anders samenwerken, anders ontwikkelen in interdisciplinaire teams en last but not least: anders met onze klanten omgaan. En deze drie werkwijzen moeten we gebruiken als input en basis voor de aansturing van fabrieken die vergaande industrialisatie van de bouwsector mogelijk maken en daarmee dus anders produceren. Samen maken ze een succesvolle industrialisatie mogelijk.

De bouw heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt. Al meerdere decennia zijn er pogingen gedaan om industrialisatieprincipes toe te passen. Meestal geredeneerd en opgestart vanuit de bestaande bouwprincipes. Daar beginnen de moeilijkheden. Was het niet Einstein die zei: “Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.”

Radicaal anders kijken, denken en werken is lastig voor ons, omdat we bestaande opvattingen en overtuigingen los moeten laten. Als we blijven vasthouden dat alleen maatwerk tegemoet kan komen aan klantwensen en dat pur en kit nodig zijn omdat maatvast werken niet gaat, is er nog een lange weg te gaan.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over samenwerken. In de complexe bouwkolom houden bedrijven en mensen elkaar vast in wantrouwen. Hoe gaan we dat doorbreken? Wat houden we vast en wat laten we los? In andere branches heeft het zijn waarde al bewezen: werken in interdisciplinaire teams. Dat betekent samenwerken met verschillende disciplines die daarvoor alleen in hun eigen domein werkten. Mensen met verschillende specialismen met elkaar laten samenwerken, betekent dat mensen uit hun vertrouwde omgeving gehaald worden en samen aan een oplossing moeten werken. De condities waaronder je met elkaar werkt zijn totaal anders, iedereen zit er met evenveel risico in. En juist dat is een mooi moment om datgene wat je kent los te laten en met teameffort op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. En zo’n manier van werken en ontwikkelen levert andere producten op, producten die vanuit diverse invalshoeken belicht zijn en waarde leveren.

Jan Kamphuis, Veranderkundige en medeoprichter van BJW Wonen, dat zich toelegt op vernieuwbouw van bestaande woningen naar Nul-op-de-Meter

Reageer op dit artikel