artikel

Column: De bouwwereld op z’n kop?

bouwbreed

Column: De bouwwereld op z’n kop?
Dick Schmidt en Sybilla Dekker

Hoe komt de bouw uit de crisis? Moeten we beter doen wat we toch al deden of gaat het roer helemaal om? Inspiratie is te halen in andere sectoren, waar nieuwe businessmodellen de oude ontwrichten.

In de Actieagenda Bouw houden de auteurs een warm pleidooi voor het verminderen van het gebruik van grondstoffen en energie, het vergroten van de aanpasbaarheid van gebouwen en het centraal stellen van de gebruiker. Ook zijn ze voorstander van verdergaande industrialisatie, een omslag van projecten naar producten. Inhoudelijk valt hier niet veel tegenin te brengen. De bouw moet zich aanpassen aan de wensen van deze tijd: meer duurzaamheid, meer individualiteit en meer flexibiliteit.

Toch moet er in de bouw meer gebeuren dan beter doen wat we al deden. In andere sectoren zetten ‘ontwrichtende innovaties’ bestaande businessmodellen volledig op zijn kop: Uber in de taxiwereld, Airbnb in het hotelwezen. Zonder tussenkomst van bemiddelende partijen ontmoeten vraag en aanbod elkaar op het internet, voor iedereen zichtbaar beoordelen gebruikers de kwaliteit van de leverancier. De gevolgen zijn ingrijpend: meetbare klanttevredenheid, lage prijzen en een lange neus naar de tussenhandel. Ook in de automobielindustrie zie je verschuivingen: BMW koopt websites die zich bezighouden met car-sharing en positioneert zo het product auto.

Ook op het gebied van financiering verandert de wereld. Private investeerders als Elon Musk, miljardair geworden door een elektronisch betaalsysteem, spelen een sleutelrol. Als hij iets op zijn manier met elektrische auto’s wil, dan gebeurt het ook. En dus hebben we nu de Tesla. Een ICT-er die concurreert met Toyota’s Prius. De bouw kan hier veel van leren. Geeft IKEA straks een jaar gratis wonen weg bij een grote meubelaankoop? Wordt het bouwproces via internet door de gebruiker vormgegeven, stelt die gebruiker zelf zijn huis samen via een online catalogus? En worden makelaars en aannemers daardoor overbodig? Allemaal vragen waarop de sector maar beter snel een antwoord kan formuleren. Want ontwrichten, is niet hetzelfde als een geleidelijke transitie. Het slaat in als een bom.

Ir. Dick Schmidt, Algemeen Directeur Gebouwde Omgeving, TNO

Reageer op dit artikel