artikel

Zomerblog: Vijf objecten die schreeuwen om herbestemming

bouwbreed Premium

Zomerblog: Vijf objecten die schreeuwen om herbestemming

‘Herbestemmen’ en ‘renovatie’ zijn na ‘overgangsjaar’ en ‘duurzaamheid’ dé buzzwoorden in de bouwwereld. Wie nog nooit van een verlaten kerk een discotheek heeft gemaakt of een leegstaand kantoor transformeerde in studentenwoningen telt niet mee, lijkt het wel.

 

Voor het geval u het even gemist heeft, hier ter inspiratie vijf objecten die schreeuwen om herbestemming.

 

1. Ecodrome

Ontwerp: Wim van Rijn

Locatie: Willemsvaart 1, Zwolle

Vorige functie: Expeditie Ecodrome (attractiepark)

Leeg sinds: April 2012

Geschikt als: Discotheek, festivalterrein, showroom, museum

Het paviljoen van Expeditie Ecodrome is afkomstig van de Floriade van 1992 in Zoetermeer. De gemeente Zwolle kocht het pand voor het symbolische bedrag van één gulden en bouwde er een attractiepark omheen. Expeditie Ecodrome werd in 2012 gesloten nadat Zwolle de subsidie had ingetrokken. Sindsdien zoekt de gemeente naar een nieuwe bestemming voor het complex. Er kwamen 27 ideeën binnen, maar het voormalige pretpark bleef leeg. April dit jaar werd bekend dat de gemeente met twee partijen praat over de aankoop van het Ecodrome.

2. Klooster Regina Pacis – Koningin van de Vrede

Ontwerp: J.P.L. Hendriks

Locatie: Mathenesserweg 250, Rotterdam

Vorige functie: Woon- en werkplek voor de Broeders van Maastricht

Leeg sinds: Onbekend

Geschikt als: Woning, winkel, kinderopvang, hospice, studentenhuisvesting

Wat dat kost, zo’n klooster? Geen idee. Dat zult u zelf even bij Reliplan moeten opvragen. De brochure van het makelaarskantoor vertelt wel dat het rechthoekige pand (2.565 vierkante meter bvo) is ontworpen door Prix de Rome-winnaar Johannes Petrus Leonardus Hendriks, die na de Tweede Wereldoorlog meerder katholieke kerken en kloosters ontwierp. Het gebouw telt onder meer 39 ‘zit-slaap’-plekken, een flinke tuin, een eetzaal en een bibliotheek. Het klooster heeft geen monumentale status, dus u kunt uw fantasie de ruimte geven.

3. Scheringa Museum

Ontwerp: Atelier Zeinstra van der Pol

Locatie: Opmeer

Vorige functie: Scheringa Museum voor Realisme

Leeg sinds: Eind 2009

Geschikt als: Museum, school, studentenhuisvesting, asielzoekerscentrum

Bouwbedrijf Midreth, dat later zelf ook failliet ging, stond op het punt het project op te leveren toen het project eind 2009 stil kwam te liggen. Reden: Het faillissement van de bedrijven van Dirk Scheringa. De bestuursvoorzitter van de DSB Bank wilde zijn kunstcollectie in het pand tentoonstellen.

De afgelopen jaren werden talloze plannen voor het pand bedacht, maar het lukte nooit een nieuwe eigenaar te vinden. Juni maakte de gemeente Opmeer bekend dat het een integraal kindcentrum (ikc) met onder meer een basisschool en naschoolse in het pand wil vestigen. Onderzoek moet uitwijzen of de plannen haalbaar zijn.

4. Woonhuis met graansilo

Ontwerp: Onbekend

Locatie: Hoofdstraat 150, Posterholt

Vorige functie: Woonhuis met bedrijf

Leeg sinds: Onbekend

Geschikt als: Woonhuis, galerie, bierbrouwerij?

Posterholt? Ja, dat is een dorp in Limburg ten zuidoosten van de stad Roermond. Dit woonhuis met “markante bedrijfsruimte met graansilo” is te vinden op makelaarswebsite Funda in Business (Hoofdstraat 150, Posterholt). Of het in hele goede staat is durf ik op basis van de foto’s niet te zeggen, maar een opvallend gebouw is het zeker. Wat kunt u hier mee? Een bierbrouwerij van maken natuurlijk! Kijk voor inspiratie eens naar brouwerij Maallust in Veenhuizen (ooit graanmaalderij) of de Jopenkerk in Haarlem (voorheen Jacobskerk). Vraagprijs: 335.000 k.k.

5. Kantorencomplex provincie Zeeland

Ontwerp: Onbekend

Plaats: Het Groene Woud 1-3, Middelburg

Vorige functie: Kantoor provincie Zeeland

Leeg sinds: 2013

Geschikt als: Kantoor, appartementen, retail?

Dit voormalige kantoorgebouw van de provincie Zeeland is zo’n 5.894 vierkante meter groot en bestaat uit vier bouwlagen. Naast het hoofdgebouw zijn er twee loodsen, een overdekte fietsenstalling en een – klinkt spannend – “originele, unieke bunker met noodvoorzieningen”. Het pand werd begin jaren ’70 gebouwd en sindsdien een aantal malen aangepast en uitgebreid. Het kantoor, gebouwd op grond waar vroeger een koperpletterij stond, staat dichtbij de binnenstad van Middelburg en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Prijs op aanvraag.

Martjan Kuit, redacteur Economie bij Dagblad Cobouw

Volg Martjan op twitter

Reageer op dit artikel