artikel

Zomerblog: Prijsduiken sloopt de bouw

bouwbreed

Zomerblog: Prijsduiken sloopt de bouw

Prijsduiken holt bouwbedrijven uit en doet de laatste restjes vet op de botten slinken. De extreem lage inschrijfprijzen worden nog zelden “goedgemaakt” met meerwerk bij de moderne integrale contracten, waarbij de risicoverdeling helder is.

De Tweede Coentunnel en de  A15 Maasvlakte Vaanplein zijn de eerste mega-projecten waarbij de contractpartners vele miljoenen verlies moeten nemen. Projecten die enkel rode cijfers tonen onderaan de streep, zijn slecht nieuws en nimmer lang vol te houden, weet elke topman.

Nieuw speelveld

Het advies is eenvoudig: Sector, stop met die praktijk!

Helaas, deze weerbarstige praktijk zal niet zomaar verdwijnen: aanbestedingen kennen maar één winnaar en vele verliezers. Werkhonger zorgt ervoor dat bij offertes keer op keer laag wordt ingeschreven, want er moeten tenslotte salarissen betaald en ‘op de bank’ zitten is nog veel duurder dan tegen ‘een laag tarief wegzetten’.

De aanbestedingsmarkt links laten liggen is een luxe die maar weinig wegenbouwers zich kunnen permitteren, maar met de onderhandse markt is een groot nieuw speelveld vrijgekomen met nieuwe regels.

 

 

Doemscenario

Faillissementen en lege orderportefeuilles teisteren de sector, ook al lijkt het diepste dal overwonnen. ‘Vroeger’ komt echter nooit meer terug en de bezuinigingen zullen er nog jaren voor zorgen dat veel publieke opdrachtgevers de hand op de knip houden. Tijd om het roer radicaal om te gooien, een komma te zetten in plaats van een punt en een nieuwe koers uit te stippelen.

Hoe? Speel in op nieuwe trends, profiteer van marketingtools, nieuwe media en zorg dat je boven het maaiveld uitsteekt. Wie bezig is met overleven, heeft geen tijd voor nieuw elan, frisse blikken en andere accenten. Doemscenario is dat hele nieuwe partijen in de gaten van de markt zullen springen en Ikea-concepten, kavelmodellen, iPad-onderhoudsplannen en lumen-volume in de markt gaan zetten. 

 

Stelling: Prijsduiken sloopt de bouwsector. Ben je het ermee eens of oneens. Reageer via Twitter ik hoor graag je mening!

Reageer op dit artikel