artikel

Zomerblog: De wederopbouw van ons huis (1)

bouwbreed

Zomerblog: De wederopbouw van ons huis  (1)

Met angst en beven ziet Cobouw-verslaggever Ad Tissink toe hoe een Slowaakse aannemer zijn huis verbouwt. Een blog over babylonische spraakverwarring, vakmanschap en universele aannemerstrucs. Aflevering 1.

We gaan verbouwen. Ik zal niet zeggen dat er sinds de oplevering van ons huis in 1919 niets meer aan gebeurd is, maar het is wel aan een opknapbeurt toe. Alleen al veertien jaar bewoning door de Tissinkjes heeft sporen achtergelaten die node moeten worden uitgewist. Een nieuwe keuken en twee nieuwe wc’s staan mevrouw Tissink voor ogen. Zelf vind ik het hoog tijd voor een nieuwe vloer op de begane grond waar afschuwelijke plavuizen liggen uit de jaren zeventig. En zo hebben we nog wat wensen.

Een vloerenleverancier heeft ons een Slowaakse aannemer aanbevolen. Het vloerenbedrijf opereert zelf in de top van de markt, dus dat geeft enig vertrouwen. We hoeven echt niet voor een dubbeltje op de eerste rang. We willen vooral dat er voor een redelijke prijs goed werk wordt geleverd. De Slowaken werken al vijftien jaar in Nederland. Vader Stefan en zoon Rasto werken om beurten drie weken in Nederland en nemen dan in een busje een handvol vaklieden uit hun dorp mee. Het eerste contact verloopt stroef. Bij alles wat we opperen zegt Rasto dat hij het kan. Of het nu om het wegbreken van een dragende muur gaat met het opvangen van de constructie, of het installeren van vloerverwarming. Hij kijkt ons steevast met grote ogen glazig aan, zegt dat het geen probleem is, maakt een aantekening in zijn schriftje en gaat door naar het volgende punt. Na afloop blijven we toch niet helemaal met een overtuigd gevoel achter.

Een paar dagen na het bezoek komt er een wonderlijke offerte binnen. Haalbaarheidsstudie voor Sweelinckplein 2 staat erop. Een heel ander adres dan waar wij wonen. Alleen het huisnummer klopt. Daaronder staat een foto van een rijtje Amsterdamse grachtenpanden. We zouden het graag willen, maar zo ziet onze straat in het Haagse Valkenboskwartier er helaas niet uit. Onder de foto staat nog een ondertitel: Budget van de wederopbouw. Nu kan ik me niet herinneren dat er recent een oorlog in onze buurt heeft gewoed, maar goed. Je gunt een vreemdeling zo zijn taalfouten. En knippen en plakken uit digitale documenten – wie bezondigt zich daar vandaag de dag nou niet aan? Ongetwijfeld heeft Google Translate ook bijgedragen aan de spraakverwarring.

We besluiten het allemaal door de vingers te zien. Van een aannemer verwacht je dat hij goed kan stucen, schilderen en installeren. Dat hij ook goed moet kunnen schrijven hebben mijn vrouw en ik niet hoog op ons wensenlijstje staan. Ieder zijn vak. Op de pagina’s in de offerte waarin de aanneemsom wordt gespecificeerd komen we toch wat rare dingen tegen. Sommige posten zijn heel hoog, andere juist weer opvallend laag, waardoor je je afvraagt of Rasto wel weet waar hij het over heeft. Als ik erachteraan bel …. Komt er een nieuwe factuur. Het eindbedrag blijft gelijk, maar er is wat tussen de posten geschoven. Schrijven is blijkbaar lastig, rekenen kunnen ze wel. Ook Slowaakse aannemers voldoen aan stereotiepen en zijn echte aannemers. Maar we wagen het er toch maar op… . Met een enigszins bezwaard gemoed beginnen we aan de wederopbouw van ons huis. 

Reageer op dit artikel