artikel

Samengeknepen billen

bouwbreed

Samengeknepen billen

Vergunningen zijn rare dingen. Wat is een vergunning nu precies? Louter een toestemming? Of is het een kwaliteitskeur? “Ik heb een vergunning gekregen voor mijn verbouwing, dús het moet technisch en esthetisch wel goed in elkaar zitten. Dús het is veilig. Dús het is energiezuinig.” En als er toch iets gebeurt, heeft de gemeente niet goed gecheckt…

Zo uitgelegd is het niet vreemd dat er geen ambtenaar is die nog met plezier een bouwvergunning – pardon: omgevingsvergunning – behandelt. En dus belanden deze hoofdpijndossiers steeds weer onder op de stapel. En duurt het eeuwen voordat een vergunning eens wordt afgegeven. Het is daarom goed dat er nieuwe regels in de maak zijn. Regels waarbij de bouwkundige toets door de gemeente verdwijnt. De bouwer moet dat zelf organiseren en aantonen. Via een onafhankelijke partij. En daarmee kan er wat ontspanning komen in de samengeknepen, gemeentelijke billen.

Helaas duurt het nog even voordat we zover zijn. En er worden ook vandaag bouwaanvragen ingediend. Die moeten natuurlijk geen anderhalf jaar blijven liggen. De economie krabbelt inmiddels voorzichtig op. Maar iedere maand dat vergunningen onnodig op zich laten wachten, hapert het herstel. Aanpakken dus, die vergunningaanvragen. En het kan ook. Ontslakken heet dat. De Delftse professor Friso de Zeeuw doet daar mooie dingen mee. In het kader van de Actieagenda Bouw. Inmiddels draaien 25 gemeentes pilots met hoopvolle resultaten. Kosten gaan omlaag, evenals de doorlooptijd van de vergunning. Tevredenheid bij gemeentes en aanvragers gaat omhoog. Zij kunnen rustig achterover zitten. Zonder samengeknepen billen. Want er is vertrouwen in een correcte en spoedige afhandeling. Zo wordt die vergunning weer gewoon een logisch stapje in een bouwproject.

Joost Fijneman, hoofd Bouwend Nederland Advies

Reageer op dit artikel