artikel

Nieuwe meetmethode fijnstof in kantoren

bouwbreed Premium

Nieuwe meetmethode fijnstof in kantoren

De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) en TNO hebben een systeem ontwikkeld dat het jaargemiddelde aan fijnstof in een kantoorruimte kan schatten. Stille optische apparatuur telt de stofdeeltjes in een ruimte. Een slim algoritme vertaalt de resultaten van een week meten in een schatting van een jaargemiddelde.

TNO’er Piet Jacobs: “De huidige schattingen zijn gebaseerd op metingen in de buitenlucht. Ze gaan ervan uit dat de binnenconcentratie daar gelijk aan is. Wij houden ook rekening met gebouwkenmerken als de luchtdichtheid en met de stofproductie in de ruimte zelf. We kunnen voorts het effect van luchtbehandelingstechnieken en filters meewegen.” De VLA gaat de meetresultaten delen via een databank. Ook werkt de vereniging aan toepassingen in klaslokalen.

Reageer op dit artikel