artikel

Niet meedoen is ook een optie

bouwbreed Premium

Niet meedoen is ook een optie

Vaak hoor ik mensen klagen over de starheid van aanbestedingen. “Je hebt maar te doen wat er staat.” En natuurlijk luistert een groot deel van de procedure ook heel nauw. Wat lever je aan, waar en in welk format. Afwijkingen zorgen voor diskwalificatie.

Maar los daarvan is er natuurlijk altijd keus. Niet meedoen is ook een optie, ook al voelt dat wellicht niet altijd zo. Ook, of misschien juist in competitieve tijden. Sta eens vaker stil bij de voorwaarden die een aanbesteding interessant/acceptabel maken op de lange termijn.

Is de procedure zo ingericht dat er tachtig architecten (alle inschrijvers) tot in detail aan het werk moeten? Worden extreem vreemde voorwaarden gesteld? Wordt niet duidelijk waarom iemand duurzaamheid eist? Wordt klakkeloos social returningezet zonder visie?

Allemaal situaties waarin u zich moet afvragen wat het voor uw organisatie betekent. Dan kunt u daar best een vraag over stellen in de vragenronde. Wordt er niet op ingegaan of wordt niets gewijzigd? Dan kunt u nog naar uw brancheorganisatie of naar de aanbestedingscommissie. Natuurlijk moet iedereen zelf beslissen waar hij wel of niet aan meedoet, maar hoe weloverwogener de keus, des te groter de kans op resultaat.

Goed ondernemerschap kijkt verder dan de waan van alledag en de opdracht van morgen. Ook de opdrachten erna moeten nog kunnen worden uitgevoerd op het niveau dat u voor uzelf hebt gedefinieerd.

En valt de keus een keer op niet meedoen met een aanbesteding? Meld u dan af. Een kleine moeite. Bedenk hoe irritant u zelf de losse eindjes van uitstaande offertes vindt en daarnaast: als niemand aangeeft waarom er alsnog niet wordt meegedaan aan een aanbesteding, krijgt zo’n aanbestedende dienst nooit de kans om te leren!

Jessica van der Burg, inschrijfexpert bij Tenderwise

Reageer op dit artikel