artikel

Een wokwonder

bouwbreed

Een wokwonder

Aziatische ‘wokwonders’ zijn sinds 1 januari resoluut de deur gewezen. Volgens het UWV zijn er genoeg gekwalificeerde Nederlandse koks.

Inmiddels blijken reeds vijftig Aziatische horecazaken omgevallen. Want goed wokken en sushi maken is een vak. Als alle ruim 800 oriëntale kookwonders teruggestuurd worden, gaan er nog meer restaurants failliet.

Het gaat hier om gemis aan respect voor vakkennis. Wij hebben er als branche ook last van. 70.000 vakgenoten die in de WW beland zijn door het faillissement van hun werkgever moeten soms twee jaar wachten voordat er een kans is dat ze middels een SROI-invulling van uit de bijstand weer binnen de branche aan het werk kunnen.

Het invullen van de SROI-kandidaten aan de andere kant is voor de meeste van de ruim 400 Nederlandse gemeenten een grote uitdaging. De werkloze in de bijstand wil het niet of kan het niet, werken in ons vakgebied. Hoe dan ook, het blijkt een uitdaging om de juiste mix te maken. Mevrouw Klijnsma gaat nog even verder en verplicht ons straks ook een arbeidsgehandicapte aan te nemen. Kortom, de toekomst: op elk werk minimaal één langdurig werkloze en per vijftig medewerkers ook verplicht een arbeidsgehandicapte aannemen. Daarnaast richten gemeenten hun eigen teams van werklozen (met behoud van uitkering) op om klein onderhoud te verrichten. Dit werk verlaat dus ‘onze’ markt.

Er klopt iets niet. Er valt geen schuldige aan te wijzen, maar een constructief gesprek op hoog niveau is het wel waard. Een gezonde Hollandse vent in de WW tussen de 27 een 55 heeft namelijk pech. De van toepassing zijnde loonkostensubsidie bij zijn aanstelling is beperkt en de druk van de overheid om andere doelgroepen aan te nemen is hoog. Nu verandert dat vast snel, je bent immers zo een nieuwe doelgroep. Anders kun je je altijd nog specialiseren in de Aziatische kookkunst.

Karin Rog, commercie en communicatie TWW, Oldenzaal

Reageer op dit artikel