artikel

Bruidsschat

bouwbreed

Bruidsschat

Zelfs mijn echgenote die niets met voetballen heeft, liet zich ongekend opwinden door het recente volksspektakel. Vooral toen de Duitsers het Braziliaanse samba-elftal onder de grasmat speelden, waren haar in juichpak gestoken hormonen niet meer in bedwang te houden.

Ik heb haar nog nooit zo dikwijls horen roepen: “Hij zit erin”, een bevinding die gelukkig geen vat kreeg op mijn beleving van het kijkspelletje. Terwijl ik half sliep tijdens de krachtmetingen, probeerde ik een verband te leggen tussen de culturele achtergronden van de spelers, de hoeveelheid tatoeages en hun dribbelprestaties. De ploeg met de minste plakplaatjes en de beste resultaten binnen de naoorlogse geschiedenis van de wereldkampioenschappen, bleek op afstand ‘die Mannschaft’. Zou er mogelijk een verband kunnen liggen met typische Duitse mentaliteitskenmerken zoals discipline, volkseenheid, orde, structuur, logica en vooral degelijkheid? Het kan geen toeval zijn dat ook op economisch terrein, gezondheidszorg, beroepsonderwijs en excellent vakmanschap onze oosterburen de lat hoog kunnen houden.

Je zou er bijna nog in gaan geloven dat het beter voor ons oranjeland was geweest als die mislukte kunstschilder in 1945 wel een triomftocht door de polder had kunnen maken, al is de relatie met voorafgaande constatering niet één-twee-drie uit te leggen.

Los van de genetische fundamenten (die vergelijkbaar zijn met die van ons), wordt het onderscheid bepaald door aangeleerde vaardigheden, opvoeding en een onderwijssysteem waar het niet alleen gaat om het verwerven van kunstjes, maar ook om het vormen (bildung) van een juiste geesteshouding. Deze voorsprong op cultureel niveau zou een aanleiding moeten zijn om ons kikkerlandje vrijwillig over te dragen en op te laten gaan in een nieuw ‘avondland’. Naast een verrotte bureaucratische economie met bijna 700.000 werklozen brengen we in ieder geval een monarchie en een lekkere Argentijnse bruidsschat mee. Een mooie bijvangst is het vooruitzicht om van een troostfrustratie af te komen.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel