artikel

Bouw kreeg 120 miljoen euro aan innovatiesubsidies

bouwbreed

Bouw kreeg 120 miljoen euro aan innovatiesubsidies

Innovatie leverde vorige jaar de bouw 100 miljoen euro aan loonkostenbesparing en iets minder dan 20 miljoen euro aan subsidie voor niet-loonkosten op. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het gebruik van stimuleringsregelingen voor speur- en ontwikkelingswerk in 2013.

Met name adviesorganisaties zoals architecten, ingenieurs en technisch ontwerpbureaus maakten in 2013 gebruik van fiscale aftrekmogelijkheden voor innovatieve technische projecten. In deze sectoren viel 259 miljoen euro aan loonkosten onder de aftrekregeling Wet bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en 109 miljoen euro aan overige kosten kwamen in aanmerking voor de stimuleringsregeling Research en Development Aftrek (RDA). Voor bouwbedrijven zijn dit respectievelijk 38 en 23 miljoen euro.

De regelingen zijn bedoelt om technische vernieuwingen te stimuleren die voor het bedrijf nieuw zijn, het hoeft dus niet landelijk of Europees vernieuwend te zijn. Een voorbeeld is een fiets- en voetgangersbrug van ultrahogesterktebeton (uhsb), de ontwikkeling van kunststof kozijnen of een energieopwekkende gevelschil.

Afgelopen jaar is het gebruik van de WBSO en de RDA landsbreed iets toegenomen, constateert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).  Ten opzichte van 2012 is 40 miljoen meer toegekend aan afdrachtvermindering. Deze steeg in totaal van 853 miljoen euro naar 893 miljoen euro. Het grootste aandeel daarvan is gereserveerd voor de industriële sector. Overigens is het niveau van 2011 (1.085 miljoen euro afdrachtvermindering nog niet gehaald). Van de aanvragers is 97 procent een mkb-bedrijf.

  

Reageer op dit artikel