artikel

Beste team

bouwbreed Premium

Beste team

In de halve finale uitgeschakeld, toch jammer. Voor het WK startte, was er in het land niet veel vertrouwen in het team van Van Gaal. Gaande het toernooi werd Nederland steeds enthousiaster.

We gingen er in geloven dat we de finale konden halen! Het Nederlands elftal was een hecht team geworden, onder leiding van bondscoach Louis van Gaal. In NRC.Next van maandag 7 juli werd door Max Christern uitgebreid besproken hoe Van Gaal ‘het’ doet. Wat is zijn kracht? Wat is zijn managementstijl?

Ook in de bouw kunnen we hiervan leren. Een van de belangrijkste uitgangspunten van Van Gaal is dat het hele team belangrijk is. En als hij ‘team’ zegt, dan heeft hij het niet alleen over de selectie van 23 voetballers, maar ook over de hele organisatie eromheen. De scouts, de ploegarts en de fysiotherapeut, de staf, de loop- en keeperstrainers en ook de kok en de koffiedames. In 1995 bracht hij de net gewonnen Champions League Cup naar het washok van Ajax en zei hij tegen de dames: “Zo, deze is ook van jullie.” Daarmee gaf hij aan dat de mensen die elke dag de shirtjes wassen net zo belangrijk zijn als de spelers en de bestuurders.

Hoe is dat in jouw organisatie? Voelt iedereen zich deel van het team? Is iedereen gericht op het behalen van dezelfde doelstellingen? Worden alle bijdragen erkend en beloond? Dat geldt zowel op de bouwplaats als op kantoor. Neem een voorbeeld aan Van Gaal. Het beste team wint, niet de beste spelers!

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Zij schrijft deze column op persoonlijke titel

Reageer op dit artikel