artikel

Uw tijd gaat nú in

bouwbreed Premium

Uw tijd gaat nú in

Zoals iedere chefkok u kan vertellen, is een goede voorbereiding het halve werk. Ook topsporters geloven er heilig in en trainen eindeloos voordat ze een topprestatie als 5-1 kunnen neerzetten. Dat is bij aanbestedingen niet anders.

Alleen al de tijdsdruk vraagt om een efficiënte aanpak. Maak om te beginnen goed gebruik van de tijd die er is. Wie zich meteen in het begin van een traject grondig verdiept in een aanbesteding, heeft nog alle tijd om een goede analyse te maken van de kansen en knelpunten. En heeft dan in elk geval tijdtechnisch de kans om de knelpunten te pareren.

Zorg voor een goede basis. Dat betekent dat de spelers bekend zijn, de taken op voorhand globaal verdeeld, maar ook dat het team intern wordt gesteund. Zorg voor relevante scholing. Bij aanbestedingen draait nu eenmaal veel om schriftelijke vaardigheden, bijvoorbeeld. Als niet alle expertise intern aanwezig is, regel dan vooraf een netwerk van experts om samen te werken. Maak vooraf vaste afspraken met leveranciers, dat scheelt tijd en onderhandelingspositie.

De standaard bewijsstukken moeten gewoon voorhanden zijn. Maak wel iemand verantwoordelijk voor het actualiseren ervan. Eenvoudig te regelen en het scheelt potentiële stress. U zult er op het laatst achter komen dat iets verlopen is.

Zorg ook voor goede basisingrediënten voor kwaliteitsplannen en plannen van aanpak. Hoewel je deze altijd zult moeten aanpassen aan de opdracht en de opdrachtgever, is het fijn om goede bouwelementen te hebben.

En als laatste: zorg dat er een goed draaiboek ligt zodat iedereen weet wat hij moet doen. Dan gaat er geen tijd verloren met het zoeken naar een aanpak, maar kan iedereen meteen aan de slag en houdt u wie weet nog tijd over om naar de volgende wedstrijd te kijken.

Jessica van der Burg, inschrijfexpert bij Tenderwise

Reageer op dit artikel