artikel

Metafoor

bouwbreed Premium

Metafoor

Wat een troela, die staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Komt ze eindelijk met een goed idee om de ouderdomsvoorziening een handje te helpen, trekt ze haar keutel in.

Ik zag het al voor me; al die rollatoroudjes die met hun met nederwiet beplante balkonmoestuintje het nog beter krijgen dan ze het al hebben. De een na de ander kwetterde via de sociale media dat Klijnsma de weg kwijt was terwijl ze nota bene nergens naartoe ging. Met een beetje fantasie zijn er nog wel meer aanvullende grappen te bedenken om het pensioen op te leuken. Enkele kippen in het logeerkamertje van de kleinkinderen, een konijntje voor de kerstdagen in het aanrechtkastje en niet te vergeten een kleine jeneverstokerij bezijden de verwarmingsketel om de accijnsheffing te ontlopen. Jellejet bedoelde het goed, maar dat hadden de domme criticasters natuurlijk weer niet begrepen. Haar uitspraak was namelijk niet een echt plan, maar een metafoor, een begrip waar veel politici mee weg proberen te komen als ze geblunderd hebben. Een fraai voorbeeld van ongelofelijke debiliteit betreft de voorgenomen mbo-poetsbeurt van proper Jetje Bussemaker. Zij wil het beroepsonderwijs weer die glans geven die het veertig jaar geleden had. Wat? Veertig jaar? Ze wil zelfs terug naar de middeleeuwse bouwloods met gilden, meesters, gezellen en leerknaapjes. Ze trekt daar liefst 25 miljoen witte pietermannen voor uit. Dat zij niet de enige is die niet snapt wat goed beroepsonderwijs is, blijkt wel uit de blije ondersteuning die ze kreeg van de SER en MKB Nederland. “De meestertitel laat zien dat vakwerk en ambachten serieus worden genomen en worden erkend als ruggengraat van onze economie”, was de reactie. Dezelfde partijen die vanaf de jaren zestig de maakindustrie en de opleidingen daarvoor naar de klote hebben geholpen. Of zou ik het niet snappen en moeten we hun reactie ook als een metafoor zien?

Reageer op dit artikel