artikel

Maximale transparantie

bouwbreed

Maximale transparantie

“Meer transparantie!” Een roep die je vaak hoort in de politiek en bij de koffietafel. Meer transparantie is ook te zien in gebouwen, met een minimale hoeveelheid kolommen en glas van vloer tot plafond. Zodat de werknemers liggend naar buiten kunnen kijken…

Een relatief recente innovatie is het constructief gebruiken van glas. Niet alleen voor de ramen, maar ook voor kolommen, vloeren, liggers en wanden.

Professor Rob Nijsse houdt zich al vele jaren bezig met constructief glas. Als voordelen van het constructief toepassen van glas noemt hij de transparantie en de, in potentie, hoge sterkte. We weten allemaal uit ervaring dat glas ook makkelijk kan breken. Daarom is het voor constructieve toepassingen nodig om het glas gelamineerd en gelaagd uit te voeren. Zo wordt het veilig; als een plaat barst kan een andere de functie overnemen.

Nijsse experimenteerde eerst met glazen tafels, ging verder met glazen loopbruggen en dakliggers (Dordrechts Museum), hij testte glazen kolommen in het laboratorium van de TU Delft en momenteel onderzoekt hij de mogelijkheden van glazen bakstenen voor de gevel van een winkel in Amsterdam. Maar het bleef niet bij experimenteren en testen, er werden ook diverse spraakmakende constructies gerealiseerd. Een bekend voorbeeld is de gevel van het Museum aan de Stroom in Antwerpen. De architect wilde hier hoge, transparante gevels, waarvoor bij normaal gebruik van glas een achterliggende stijl- en regelconstructie nodig zou zijn. Nijsse bedacht dat het gunstig zou zijn om de glazen wanden golfend uit te voeren, waarmee de windbelasting goed kon worden opgevangen. Met een prachtig resultaat, dat ondertussen wereldwijd verschillende keren is uitgevoerd.

 

Foto: Museum aan de Stroom in Antwerpen.

Constructief glas biedt dus aantrekkelijke mogelijkheden voor de bouw. Het rekenen en werken met glasconstructies is voor velen nieuw en onwennig. Meer transparantie kost dus wel wat meer transpiratie.

Karel Terwel, docent en onderzoeker Constructief Ontwerpen en Constructieve Veiligheid Civiele Techniek, TU Delft

Reageer op dit artikel