artikel

‘Leds vagen alle andere verlichtingsvormen weg’

bouwbreed

‘Leds vagen alle andere verlichtingsvormen weg’

Er is een revolutie gaande op het gebied van verlichting. Philips Lighting verwacht dat binnen vijf jaar vrijwel alle reguliere lampen zijn vervangen door leds. Die zijn bruikbaar in intelligente systemen voor combinatie van verlichting met informatietechnologie.

Verkoop led-producten groeit met 37 procent

Concernbreed waren de groeicijfers van Philips het afgelopen kwartaal zuinigjes, maar de led-afdeling van het Eindhovense concern groeit als kool. De verkoop van led-producten groeide met liefst 37 procent. Dat is niet alleen te verklaren uit de langere levensduur en de forse besparing op energieverbruik. “We zien verlichting nog te veel als iets waarmee je beter kunt zien. Maar die tijd is voorbij”, zegt Frank van der Vloed, general manager Philips Lighting Benelux. “Met digitale leds kun je de complete infrastructuur van steden op afstand aansturen.”

Nu al is in de Benelux 25 procent van alle lichtbronnen overgegaan op led. Van de professionele armaturen, zoals straat-, winkel- en kantoorverlichting is 15 procent inmiddels vervangen door digitale verlichting. Afgelopen jaar heeft het elektronicaconcern ook een led-variant van de traditionele tl-buis geintroduceerd. Die moet het verbruik van tl-verlichting met 65 procent reduceren. De nieuwe buis is simpel in het bestaande armatuur te draaien.

Omdat over enkele jaren verzadiging zal optreden roept dat de vraag op of led-verlichting ook op lange termijn winstgevend zal zijn. Philips verwacht dat te garanderen door licht vaker als service te gaan bieden. Daarbij investeren de gebruikers niet zelf in lichtbronnen en apparatuur, maar betalen ze uitsluitend voor de afname van licht.

Kenmerkend voor de razendsnelle veranderingen is dat liefst 15 procent van de producten die Philips momenteel verkoopt in de afgelopen drie jaar is geïntroduceerd. Het Eindhovense concern investeert daarom fors in innovatie. Philips is nog altijd wereldleider op het gebied van verlichting. “En de afgelopen jaren hebben we de concurrentie op achterstand gezet”, aldus Van der Vloed.

Reageer op dit artikel