artikel

In partnership versterken

bouwbreed Premium

In partnership versterken

Goede slogan. Zeker als je samen wilt innoveren, leren en verdienen. Maar wat doe je als de belevingswerelden verschillen? Een dialoog, natuurlijk! Hoeveel van deze mooi verkochte dialoog is echt een tweegesprek? Hoe vaak wordt een echte vraag gesteld? En hoe vaak een statement, dat weliswaar eindigt met een vraagteken maar eigenlijk het antwoord al geeft? En wie onder ons geeft meestal antwoord op een nog niet gestelde vraag?

Geluk en gelazer in relaties; niet langer alleen thuis. Ook op het werk in en buiten je organisatie is dit de nieuwe ‘waan van de dag’. Debat en discussie duren lang en gaan doorgaans in kringetjes rond. Vertrouwen een toverwoord. Weten we eigenlijk wel wat dat betekent? En durf je stil te staan bij het feit dat er altijd een keuze is om je wel of niet te verbinden? Dat die keuze afhangt van eerdere ervaring? Die overigens zelden wordt uitgesproken. De vaardigheid die ik iedereen, die in een keten werkt zou willen schenken is het vermogen om een omgeving te creëren waarin jezelf uitspreken gemeengoed is geworden. Uitspreken gaat immers vooraf aan afspreken. En elkaar aanspreken wordt pas effectief als je dat doet op een eerder gemaakte (wederzijdse) afspraak.

De voordelen hiervan, voor jezelf en de ander? Wat te denken van respect en plezier en commercieel resultaat. Of tijdwinst! Toch ontmoet ik (te) veel mensen, die deze vaardigheid nauwelijks lijken te ontwikkelen. Je zou toch zeggen dat er oefenterrein voldoende is. Hoe dat komt?

De juiste grondhouding om in partnership te versterken is eenvoudig. Het start met dienstbaarheid en eindigt met nieuwsgierigheid. De eerste stap? Plezier en succes beleven aan dienstbaar zijn aan andersmans doelen. Meer durven? Faciliteer keuzes in plaats van deze te willen beheersen. Dat is écht attent.

Angela van de Loo, directeur Target Point

Reageer op dit artikel