artikel

Goocheltruc

bouwbreed

Goocheltruc

Een scherpe analyse van mijn existeren doet mij beseffen dat het precies 50 jaar geleden is dat mijn leven een fundamentele wending kreeg. Het waren niet alleen de hormonen die mij in 1964 een andere kijk op de wereld gaven, maar ook de intellectuele rijpheid en het besef dat de toenmalige tijdsgeest van bijzondere aard was.

Terwijl via een zelfgemaakte versterker ‘It’s all over now’ van de Stones met geweld de voorkamer vulde, werd er vanuit de achterkamer paradoxaal geschreeuwd ’of het niet wat zachter kon’. Mijn pubergedrag werd nog niet geassocieerd met ‘Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified’ of andere flauwekul, maar er was wel een drang om ‘anders’ te zijn. Kunst, muziek, kleding en haardracht vormden mijn persoonlijkheid. Ik weet niet of het nostalgie, conservatisme of gewoon slimheid is, maar terugdenkend aan die tijd schuift mijn leven voorbij van kwaad tot erger.

Het culturele en politieke klimaat van toen is in een halve eeuw geleidelijk afgezakt naar een ongekend dieptepunt. Een recent voorbeeld waarbij je beseft dat dood zijn niet het ergste is dat je kan overkomen, werd onlangs door ‘rode dominee’ Dijsselbloem gepresenteerd. Door een nieuwe (Europese) boekhoudkundige rekenmethode toe te passen, waarin ook schimmige activiteiten als drugshandel, prostitutie en zwartwerken in de bouw worden meegeteld, blijken we met terugwerkende kracht er ineens goed voor te staan.

Kennelijk is deze smerige goocheltruc, waardoor de omvang van de economie op virtuele wijze toeneemt, nodig om een half miljard extra naar ontwikkelingshulp te kunnen schuiven. Geld dat beter besteed kan worden aan zendelingswerk binnen onze eigen staatsgrenzen. Gelukkig zijn er ook nog goede dingen gebeurd zoals het leegzuigen van de gasvoorraad in Groningen, waardoor er 40.000 gebouwen zijn beschadigd en nu hersteld moeten worden. Een opsteker voor de bouw en een positief puntje in mijn honderdste column.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel