artikel

Emvi-ergernissen

bouwbreed

Emvi-ergernissen

Het aantal aanbestedingen op basis van emvi-selectie neemt hand over hand toe. Vooropgesteld, het idee daarachter is op zich goed. Als opdrachtgever laat je partijen met een frisse blik naar jouw complexe vraag kijken. En het daagt ons, marktpartij, uit om al onze kennis en ervaring in de strijd te werpen. Niet de prijs is leidend maar juist de meerwaarde die onze visie op het project zal hebben.

Wat bij de partijen die dit soort selecties compleet met planpresentaties voor jury’s uitschrijven nog niet doordringt, is de ongelofelijke hoeveelheid werk die dit voor de geselecteerde bedrijven met zich meebrengt. Immers, vaak is de echte vraag onduidelijk en moeten niet zelden in een extreem korte periode planvormingen worden uitgewerkt. Werkzaamheden waar adviesbureaus normaliter gewoon voor betaald worden en de organisatie van de opdrachtgevers vaak maanden de tijd voor krijgen.

De enorme hoeveelheid aan werk moet door alle deelnemende partijen worden voorgefinancierd en uiteindelijk wel ergens worden terugverdiend. Laatst hoorde ik een collega verzuchten: “Feitelijk moet ik dit allemaal bij m’n vaste klanten terugverdienen en dat is oneerlijk, maar wat moet ik anders?” En de opdrachtgever heeft stapels gratis adviezen over zijn project.

Ik heb daarom een dringende oproep aan die opdrachtgevers die met de beste bedoelingen emvi’s uitschrijven: stel realistische tijdskaders, bevraag de geselecteerden slechts op een beperkt aantal criteria en stel vertrouwen in die ene partij die je gekozen hebt voor de verdere uitwerking. Maar denk ook eens aan een fatsoenlijke vergoeding voor al die inspanningen die de geselecteerde partijen leveren. Anders blijft het gewoon een verkapte vorm van het aloude aanbesteden op prijs.

Reageer op dit artikel