artikel

Eerlijk

bouwbreed

Eerlijk

Met de Gids Proportionaliteit is het bij aanbestedingen allemaal een stuk duidelijker geworden. Handen af van de UAV en de UAV-gc. Het zijn zogenaamde ‘paritair’ opgestelde standaarden. Dat betekent dat de belangen van opdrachtgever en opdrachtnemer daarin voldoende in evenwicht zijn.

Een overheidsopdrachtgever mag daarvan inmiddels niet meer zomaar afwijken. Want dat brengt het evenwicht uit balans. En bij een aanbesteding kun je daarover, als potentiële opdrachtnemer, niet zomaar even bij de opdrachtgever een gesprekje aanknopen. Het is immers stikken of slikken.

Particuliere opdrachtgevers zijn niet aan deze regels gebonden. Zij mogen afwijken wat ze willen. Dat lijkt slim: zo kun je de standaardvoorwaarden lekker naar je hand zetten. Alle rechten voor de opdrachtnemer fiets je eruit, net als alle plichten voor jezelf, als opdrachtgever. Succes ermee, aannemer! Maar als puntje bij paaltje komt, blijkt al die slimheid tegen te vallen. Zo blijkt door al die afwijkingen dat de structuur in de voorwaarden is aangetast. Zo kloppen verwijzingen vaak niet meer en blijken er een hoop situaties te zijn waar je zelf niet aan had gedacht (maar de UAV wel!). Ook werkt de toelichting voor de zelfbedachte artikelen niet meer, net zo min als de jurisprudentie. Zelfs de 18 delen tellende boekenserie Hoofdstukken Bouwrecht kun je zo in prullenbak mikken. Die gaan immers niet over dat zelf bedachte slimmigheidje. En zo blijk je in plaats van meer zekerheid, juist een hoop onzekerheid geïntroduceerd te hebben. En in the end worden onzekerheden risico’s en worden risico’s afgeprijsd.

Kan er dan niks? Dat is natuurlijk ook onzin. Als het moet, kan er van alles. Maar neem de bestaande standaard als uitgangspunt en geef in een duidelijke bijlage aan wat de wijzigingen zijn en licht ze toe. Waarom wijk je af? Beperk je daarbij tot die punten die echt anders moeten. Geen muggenzifterij. Dan is 1 A4-tje echt meer dan genoeg. En dan begrijpt de opdrachtnemer wat er anders is en waarom. Zo krijg je weer een eerlijke prijs voor een eerlijk werk. En daar gaat het tenslotte toch allemaal om…?!

Joost Fijneman, Hoofd Bouwend Nederland Advies

Reageer op dit artikel