artikel

Draaikonten

bouwbreed

Draaikonten

Iedereen die onder grote druk staat van commissies en journalisten op zoek naar waarheidsvinding, zou de conference Draaikonten van Kees van Kooten en Wim de Bie van tientallen jaren geleden moeten beluisteren. Als hoofdrolspelers van de parlementaire enquête woningcorporaties of de voorzitter van VNO NCW zich hadden laten trainen door hen hadden ze zich ongetwijfeld anders opgesteld. Nu gedragen ze zich volstrekt voorspelbaar.

Toch heb ik wel een beetje begrip voor hun draaien van de kont. Er staat namelijk veel op het spel. Tegen Möllenkamp en Staal lopen juridische procedures en de mededingingsautoriteiten lusten overtreders rauw. Tegen deze achtergrond is open praten, laat staan spijt betuigen, berouw tonen of je schamen, natuurlijk ondenkbaar. Bekennen is riskanter dan ontkennen. Elke jurist zorgt er daarmee voor dat zijn cliënt praat als een draaikont.

Moet de parlementaire enquête deze mensen dan maar niet horen? Of moet de pers wat meer mededogen hebben? Nee, natuurlijk niet, maar het komt er wel op aan naast de terecht gestelde informatieve vragen ook een aantal doordenkvragen te stellen. De enquêtecommissie moet veel meer vragen over het systeem stellen. Vragen naar de managementopvatting van de bestuurder bijvoorbeeld en de consequenties daarvan. Of doorvragen op de managementstijl en erachter proberen te komen wanneer en waarom iemand ging ontsporen. En diep inzicht bieden in de governance, de relatie tussen bestuurder en raad van commissarissen. Er ook achter proberen te komen wie de medeplichtigen waren. Hadden ze adviseurs, die tegen hen hebben gezegd zo te handelen? En welke signalen hebben ze zelf zien knipperen op weg naar hun ontsporing? Zo vragen stellen is natuurlijk niet zo spectaculair, maar het levert wel intelligentere televisie op en meer kansen om te leren.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix in Utrecht

De video Draaikonten van Van Kooten & De Bie 

Reageer op dit artikel