artikel

Daken en gevels vormen één geheel

bouwbreed

Daken en gevels vormen één geheel

Daken en gevels worden nog te vaak angstvallig als losse elementen gezien. Volgens Peter Kuindersma, adviseur bij Nieman-Kettlitz, kun je pas tot innovatieve en duurzame ontwerpen komen als je het als een geheel gaat bekijken.

In de Daken- en gevel bijlage stelt Kuindersma dat door deze zienswijze fouten in de bouw, zoals lekkende gevels, kunnen worden voorkomen. Dat geldt niet alleen voor de uitbreiding van museum De Fundatie in Zwolle waar Kuindersma als adviseur bij was betrokken, maar ook voor de meest eenvoudige rijtjeshuizen. “Met een integraal en doordacht ontwerp voor de hele woning maak je de kans op fouten veel kleiner.”

BIM zou een goed hulpmiddel kunnen zijn, maar Kuindersma komt het nog veel te weinig tegen. “Het wordt nu vooral gebruikt voor 3D-tekeningen, maar BIM is veel meer dan dat. Als bedrijven meer informatie zouden uitwisselen, kunnen fouten worden tegengegaan.”

In de Daken en gevels-bijlage die vandaag bij Cobouw is verschenen, staan verder verhalen over renovatieoplossingen voor hellende daken, onderhoudsvrije houten gevels en het dak als multifunctionele ruimte of energieopwekker.

Reageer op dit artikel