artikel

Contractbureaucratie naar de prullenmand verwezen

bouwbreed

Contractbureaucratie naar de prullenmand verwezen

Wil je in projecten de meeste waarde krijgen voor de laagste prijs? Dat is sinds enige jaren mogelijk geworden met best value procurement (BVP). BVP is inmiddels in allerlei projecten zeer succesvol toegepast.

Het bewijs hiervoor is makkelijk terug te vinden op internet. Google zelf maar. En het mooie is: bvp projecten kunnen niet mislukken! Mocht een project mislukken, dan kan het geen ‘echt’ BVP-project zijn. We hebben dan te maken met een ‘vermomde BVP’. Die tellen niet mee. Een BVP-project is per definitie succesvol. Ideaal!

Het principe achter BVP is overtuigend in zijn eenvoud: onbetrouwbare en onervaren aanbieders krijgen geen opdracht meer. Opdrachten moeten voortaan gegund worden aan de ‘echte’ experts. Een ‘echte’ expert heeft namelijk aan een half woord genoeg om te begrijpen wat de klant van hem verlangt. En een ‘echte’ expert doet zijn werk bovendien efficiënt, omdat hij weet wat hij doet en geen beginnersfouten maakt. BVP-contracten beperken zich tot hoofdzaken. De expert krijgt de ruimte. Contractbureaucratie is verleden tijd. Tel uit de winst!

Maar wat als je (nog) geen expert bent? Volgens het BVP-principe kom je dan niet op een sleutelpositie in een project. De expert die de bvp-opdracht verwerft voert hem bovendien zelf uit. Zo blijft een hele groep potentiële experts buiten spel staan.

Uiteraard kunnen deze potentiële experts in de traditionele (niet-BVP) projecten hun strepen wel halen om vervolgens hiermee in te stromen in bvp-projecten. BVP draagt dus niet de lasten en geniet wel de lusten. Zo lust ik er nog wel een paar. Driewerf hoera voor best value procurement!

Jan Reinout Deketh, Leading Professional Project Governance, Royal HaskoningDHV

Reageer op dit artikel