artikel

Business was usual

bouwbreed

Business was usual

Je leest het goed, niet business as usual . Dat is natuurlijk de aanname die we doorgaans doen. Niets is meer as usual . Zo wordt ons verteld. Ontwikkel vooral vaardigheden die passen bij leiderschap in een complexe wereld.

Hoe? Door jouw idee van leiderschap te creëren en in de wereld te zetten. Wat je daarvoor moet doen? ‘Eye-openers uit de theorie en praktische tools’ combineren, aldus de uitnodiging voor een summer course van de Rotterdam School of Management. Zo leer je alles wat je eerder dacht over leiderschap los te laten en ontdek je nieuwe wegen. Resultaatgericht leiderschap betekent in de complexe wereld dat je durft los te laten. Het gaat nog even verder; complex is anders dan gecompliceerd. En of-of-keuzes schijnen niet langer te werken. Het gaat om de combinatie én-én.

Leiderschap schijnt aan vernieuwing toe te zijn. Mij zou het helpen als we misschien ook een andere term voor het fenomeen zouden bedenken. Jaren geleden zei mijn 17-jarige dochter tegen haar stiefzus terwijl die het laatste hoofdstuk in haar tweede boek over leiderschap schreef: “Ik begrijp niet hoe zo’n leuk mens als jij zoveel energie wil stoppen in zo’n saai onderwerp.” Het boek werd een bestseller.

Dezelfde dochter nu wilde wel graag voorzitter zijn van haar Honours-team. Samen met een medestudente, dat wel. Want: “Wij vullen elkaar goed aan en dan loopt het beter.” Dat moest natuurlijk eerst verkocht worden aan de mentor, want twee voorzitters, dat kan niet.

Is dat wat we los moeten laten? Loslaten op zich lijkt me niet zo unusual. Aannames en vooroordelen uitschakelen ook niet. Waar hebben we het dan eigenlijk over? Gewoon doen en leren met elkaar? Dat is wellicht nieuw. We hebben immers de gewoonte te leren van elkaar. En dat verschilt wezenlijk van leren met elkaar.

Angela van de Loo, directeur Targetpoint

Reageer op dit artikel